ГоловнаПолітика

Труханов: Одеса - місто з найкращим фінансовим становищем у країні Актуально

Серед основних векторів розвитку міста у 2017 році мер назвав соціальну спрямованість, розвиток економіки і поліпшення якості життя людей

Труханов: Одеса - місто з найкращим фінансовим становищем у країні
Фото: пресс-служба

Мер Одеси Геннадій Труханов відзвітував перед територіальною громадою. Про це повідомили в прес-службі мера. Відзначається, що в цьому році місцем проведення звіту був обраний великий зал нової мерії на вул. Косівській, 2д. Серед основних векторів розвитку міста у 2017 році мер назвав соціальну спрямованість, розвиток економіки і поліпшення якості життя людей.

"У місті триває робота з оновлення та модернізації всього міського господарства. Ми вже давно не латаємо діри, а підходимо до питання капітально: тепломережі, дороги, транспорт - все це повинно відповідати духу часу і відповідати потребам одеситів", - заявив міський голова.

Труханов також зазначив, що за оцінкою Міжнародного центру перспективних досліджень Одесу визнано містом з найкращим фінансовим становищем в Україні. Бюджет - далеко не єдиний напрямок, в якому Одеса займає лідерські позиції. Так, серед серйозних досягнень - розвиток муніципального електротранспорту в Одесі.

"Три роки тому ми поставили перед собою мету - надання якісно нової послуги в оновленому рухомому складі. Ми зробили ставку на електротранспорт. Це, в першу чергу, екологічно, а також економічно вигідніше для населення", - наголосив Геннадій Труханов.

На рейки спущено 10 нових модернізованих трамваїв, зроблених силами КП "Одесміськелектротранс", за маршрутами міста курсує 10 нових тролейбусів, придбаних за бюджетні кошти. Також Одеса першою в Україні реалізувала проект співпраці з ЄБРР про поповнення тролейбусного парку ще на 47 тролейбусів. Перші білоруські тролейбуси вже курсують на маршрутах міста. До речі, одеське комунальне підприємство "Одесміськелектротранс" протягом більш як 2 років утримує першість серед комунальних підприємств України. Також як першочергове завдання міський голова виділив розвиток сфери освіти. Так, за останні 3 роки капітально відремонтовано і відкрито 12 дошкільних навчальних закладів, відремонтовано 77 харчоблоків, капітально відремонтовано десятки шкіл.

Основний акцент, за словами Труханова, зроблено на впровадженні енергоефективних заходів. У планах - відкриття в цьому році нової школи на вул. М. Говорова, 8, будівництво школи на 1000 місць в Суворівському районі, а також реконструкція дитячого садка в пер. Каркашадзе і будівництво нового дитячого садка в районі парку Перемоги. І все це - незважаючи на непросту соціально-економічну ситуацію в країні. Не менше успіхів і в сфері охорони здоров'я.

Геннадій Труханов розповів, що Одеса поки що єдине місто в Україні, в якому запроваджено проект щодо безоплатного забезпечення медикаментами ургентних хворих в перші три доби після госпіталізації в стаціонар. "Міська програма "Здоров'я" визнана найкращою в Україні. До нас їдуть з інших міст переймати цей досвід. Ми робимо все для того, щоб люди приходили в комфортні, відремонтовані медичні установи, оснащені сучасною апаратурою. Нові амбулаторії відкриваються у віддалених мікрорайонах, де медустанов не було в принципі", - зазначив мер Одеси.

Також міський голова назвав Одесу лідером за кількістю введених в експлуатацію недобудов. До восьми зданих раніше в цьому звітному періоді додалися ще два в Малиновському і "Новий Маяк" в Суворівському районі. Крім того, в місті приступили до планомірного ремонту пам'яток архітектури: будівля палацу одружень, житлові будинки в Воронцовському провулку, на Тираспільській площі. Розпочато реставрацію пам'яток національного значення комплексу Воронцовського палацу і знаменитий Будинок Руссова. Серед масштабних досягнень 2017 року мер назвав реставрацію Потьомкінських сходів, моста Коцебу, а Стамбульский парк сьогодні - це частинка історії та культури Туреччини в Одесі. На цей час ведеться благоустрій Грецького парку. Його відкриття планується приурочити до Дня міста - 2018.

Також Одеський міський голова розповів про масштабні інфраструктурні проекти, реалізація яких почалась в 2017 році. У центральній частині міста мережі теплопостачання відпрацювали як мінімум по два експлуатаційні терміни, а то і більше. Вперше за роки незалежності України було розпочато реконструкцію мережі, замінено вже понад 6 км труб. У цьому році робота триватиме. Очікуваний ефект від реконструкції теплотрас, проведених в минулому році, з урахуванням нинішніх цін на теплоносії складе понад 20 млн. гривень на рік. Геннадій Труханов розповів про будівлю нової мерії на вул. Косівській і ті послуги, які тут вже надаються одеситам в Центрі інтегрованих послуг.

"Всі послуги - під одним дахом"- сьогодні для Одеси це вже не гасло, а формат роботи. Загальноприйнятий для європейських країн і новий для України", - зазначив Геннадій Труханов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram