ГоловнаПолітика

Росія ще в лютому знала про заборону на голосування в дипустановах

"Якщо російські громадяни хочуть проголосувати, вони можуть поїхати в Російську Федерацію".

Росія ще в лютому знала про заборону на голосування в дипустановах
Марьяна Беца
Фото: Facebook/Вся правда про Европу

Росія ще в лютому знала, що Україна не дозволить проводити голосування на виборах президента РФ у дипломатичних установах у Києві, Харкові, Одесі та Львові.

Про це заявила в ефірі "112 каналу"  в суботу, 17 березня, спікер МЗС Мар'яна Беца.

"Ми ще в лютому попередили МЗС Росії, по-перше, щодо незаконності цих виборів, по-друге, застерегли їх від проведення цих виборів на території України як на Донбасі, так і в окупованому Криму, і по-третє, вказали на те, що не може бути жодних виборів у дипустановах без виконання попередніх умов. Тобто ще місяць тому ми попередили російську сторону. Станом на сьогодні російська сторона, як завжди, проігнорувала абсолютно законні вимоги української сторони", - сказала Беца.

Вона зазначила, що будь-яка дипломатична установа, яка є на території іншої держави, відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні відносини, має дотримуватися законодавства країни перебування.

"Російська сторона не дотримується законодавства країни перебування, проводить вибори на нашій території. Тому це абсолютно свідоме рішення - ми не дозволимо проводити вибори. Щодо голосування російських дипломатичних співробітників - питань немає, а якщо російські громадяни хочуть проголосувати, вони можуть скористатися правом на волевиявлення, поїхати в Російську Федерацію і проголосувати за кандидата, але не на нашій території", - наголосила Беца.

Нагадаємо, вибори президента Росії відбудуться 18 березня. На них балотуються вісім чоловік, серед інших нинішній президент Володимир Путін. Згідно із соціологічними опитуваннями, він буде переобраний, оскільки найближчий суперник - комуніст Павло Грудінін набирає менш як 10%.

Посольство РФ в Україні повідомило, що на материковій частині України для голосування 18 березня відкриють чотири виборчі дільниці - у посольстві в Києві та генеральних консульствах у Харкові, Львові й Одесі. Однак незабаром після цього прозвучала заява Міністерства внутрішніх справ України про те, що режим охорони дипломатичних установ Російської Федерації на території України 18 березня не передбачатиме доступ до цих об'єктів громадян РФ для голосування на виборах. Туди допускатимуться лише особи з дипломатичним статусом.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram