ГоловнаПолітика

Суд не зміг заслухати обвинувальний акт у справі про заворушення біля Ради 31 серпня 2015

Зачитування обвинувачень перенесено на 30 березня.

Суд не зміг заслухати обвинувальний акт у справі про заворушення біля Ради 31 серпня 2015
Фото: Катерина Серко

Сьогодні в Подільському райсуді Києва прокуратура повинна була почати зачитувати обвинувальний акт у справі масових заворушень біля Верховної Ради 31 серпня 2015 року. Але через хворобу адвоката одного з обвинувачених (Володимира Райфа) і після двох технічних перерв оголошення обвинувального акта перенесли на 30 березня.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

У числі обвинувачених - народні обранці від "Свободи" Ігор Сабій (депутат Київської обласної ради), Юрій Сиротюк (депутат Київської міської ради), Сергій Бойко (депутат Броварської міськради), Віктор Бурлик (депутат Хмельницької обласної ради), Богдан Тицький (лідер організації "Чорний комітет"), Артем Фурманюк (журналіст), Костянтин Василець, Гліб Громов, Сергій Кіншін, Володимир Райф. Вони звинувачуються за ч. 1 ст. 294 (організація масових заворушень), ч.2 ст. 342 ККУ (опір працівникам правоохоронних органів).

Ігоря Швайку (міністр аграрної політики і продовольства в 2014 р), Едуарда Леонова (екс-народний депутат від "Свободи"), Максима Деската (депутат Кропивницького міської ради від "Свободи"), Олексія Логвина (активіст "Свободи") судять за ч. 1 ст. 294 (організація масових заворушень) і ч.2 ст. 345 (заподіяння правоохоронцям легких тілесних ушкоджень). Ще один фігурант у справі - одесит Ігор Плохій, крім організації масових заворушень і опору правоохоронцям, звинувачується ще в незаконному поводженні зі зброєю (ч.1 ст. 263 Кримінального Кодексу).

У листопаді минулого року до 15 підсудних додали ще одного - добровольця з Одеси Олександра Станкова (ВО "Свобода"). Раніше його справу розглядали окремо, оскільки на час затримання він був чинним співробітником батальйону МВС "Січ", його справу вела військова прокуратура.

Адвокати захисту не були проти перенесення, але наполягають на подальшій присутності в суді потерпілих. Голова харківської обласної "Свободи" Ігор Швайка припустив, що потерпілих ніхто не інформував про дату і місце суду.

Суддя Василь Бородій залишив питання про потерпілих без коментарів і відклав оголошення обвинувального акта на 14:00 30 березня.

Нагадаємо, 31 серпня 2015 року біля Верховної Ради під час мітингу проти поправок до Конституції України щодо "особливого статусу Донбасу" відбулися зіткнення між учасниками мітингу і правоохоронцями. В результаті розслідування Нацполіція виділила два провадження - одне проти 16 активістів у справі "масових заворушень" і друге щодо смерті 4 нацгвардійців від вибуху гранати.

Справу про "тероризм" розглядає Шевченківський суд, з 11 січня цього року - в закритому режимі. Обвинуваченими в ньому проходять колишній доброволець батальйону МВС "Січ" Ігор Гуменюк та доброволець підрозділу "Карпатської Січі" Сергій Крайняк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram