ГоловнаПолітика

Горбулін вважає путінську Росію загрозою "абсолютно всім країнам колишнього СРСР"

"Під ударом - абсолютно всі країни колишнього СРСР, і саме на їхнє "повернення" будуть спрямовані зусилля Путіна".

Горбулін вважає путінську Росію загрозою "абсолютно всім країнам колишнього СРСР"
Фото: president.gov.ua

Радник президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін вважає, що путінська Росія є загрозою "абсолютно всім країнам колишнього СРСР".

Такий висновок він зробив з виступу президента Росії Володимира Путіна перед парламентом.

"На відоме запитання поета Євгена Євтушенка 1962-го "Чи хочуть росіяни війни?" Ми можемо дати, очевидно, ствердну відповідь - хочуть. Особливо в контексті останнього виступу Володимира Путіна з промовою перед Федеральними зборами", - заявив радник президента України у своїй статті для "Дзеркала тижня".

Горбулін вважає, що цим виступом Путін поставив символічну крапку в горбачовській "політиці нового мислення". "Путінське послання-2018 перекреслило його цілком, продемонструвавши "нове путінське мислення" з протилежними пріоритетами - гонкою озброєнь, початком холодної війни, консервуванням "стабільності" як вищої цінності", - йдеться в статті.

На його думку, з виступу Путіна став зрозумілий і новий маркер російських успіхів - "наздогнати і перегнати СРСР" в урожаї, озброєння, економіці.

"Однак у промові Путіна прозвучали й набагато важливіші для нас і для регіональної стабільності тези. Насамперед про те, що "СРСР" і "Росія" - це одне й те саме. Для всіх країн пострадянського простору це означає лише одне - "збирач земель руських" більше не визнає національних суверенітетів, вважаючи всі ці держави споконвічними територіями Росії. І навряд чи це можна трактувати якось інакше, окрім як виклик, кинутий усьому пострадянському простору. Причому відсилання до 1991-го дає чітке розуміння, що під ударом - абсолютно всі країни колишнього СРСР, і що саме на їхнє "повернення" (де-факто дестабілізацію) будуть спрямовані зусилля Путіна найближчими роками", - вважає Горбулін.

До СРСР, окрім Росії, входили ще 14 нині незалежних держав.

Горбулін також вважає, що країнам Балтійсько-Чорноморського регіону, які сьогодні опинилися на кордоні між цивілізованим світом і "реваншистським євразійським імперіалізмом", потрібно консолідуватися на тлі загрози.

"Ми маємо перестати думати в парадигмі "кожен сам за себе" (що, до речі кажучи, активно інформаційно і дипломатично підтримується Росією). Нам потрібна справжня солідарність у безпеці. Солідарність, заснована на спільних інтересах і спільних викликах безпеці наших країн", - заявив Горбулін.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram