ГоловнаПолітика

Частка українських пісень на радіо зросла до 39%

На телебаченні найменше української мови лунає в ефірі "Інтеру".

Частка українських пісень на радіо зросла до 39%
Фото: FACENEWS.UA

Майже 40% усіх пісень на радіо тепер українською мовою, заявив голова Нацради з питань теле- і радіомовлення Юрій Артеменко.

Про це він сказав під час презентації звіту роботи за 2017 рік на засіданні комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики.

"Моніторинг ефіру радіокомпаній показав збільшення частки українського мовлення майже вдвічі, якщо порівнювати з 2015 роком. Якщо до 2016 року частка українських пісень в ефірі мережевих радіостанцій становила не більш ніж 18% і вони транслювалися переважно вночі, то у 2017 році ця частка зросла до 32% , а пісні державною мовою лунають в ефірі протягом усього дня. Важливо, що вже з листопада 2017 року цей показник зріс ще більше і сьогодні становить 39%. Тобто майже 40%", - заявив Артеменко.

За його словами, частка передач, які ведуть державною мовою, в ефірі всіх радіостанцій перевищує встановлену законом квоту в середньому на третину.

"В цілому за минулий рік було зафіксовано 17 порушень законодавчих норм. І 13 з них стосувалися обсягу пісень українською мовою. Загальна сума штрафів перевищила 1 млн грн", - додав Артеменко.

Щодо ТБ, то середній фактичний показник української мови на телебаченні становить 86% з урахуванням двомовних передач. Найменше української мови лунає в ефірі "Інтеру" - 37%, "Україна" - 66%, ICTV - 74%.

Артеменко зазначив, що в листопаді 2018 року закінчиться перехідний період і ситуація з використанням української мови на телебаченні "істотно зміниться, фактичні показники будуть нарешті відповідати інтересам держави і запитам суспільства".

Нагадаємо, влітку 2016 року Верховна Рада ввела квоти на українські пісні в радіоефірі. У перший рік роботи закону вони становили 25% від загального часу звучання пісень протягом доби. З 7 листопада 2017 року квоти збільшено до 30%, в подальшому їх піднімуть до 35%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram