ГоловнаПолітика

Луценко: Савченко планувала розстріли у Верховній Раді

"Надія Савченко особисто планувала і давала розпорядження про те, як здійснити теракт".

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що депутат Верховної Ради Надія Савченко планувала влаштувати вибухи в урядовій ложі парламенту, мінометами обстріляти зал засідань і потім з автоматів добивати тих, хто вижив.

Про це він заявив з трибуни парламенту в четвер.

"У слідства є незаперечні докази того, що Надія Савченко, народний депутат України, особисто планувала, особисто вербувала, особисто давала розпорядження про те, як провести терористичний акт тут, у цьому залі, знищивши бойовими гранатами дві ложі - урядову і посадову, мінометами зруйнувати купол Верховної Ради й автоматами добивати тих, хто виживе", - заявив генеральний прокурор.

Він повідомив, що вже сьогодні внесе до парламенту подання про притягнення Савченко до кримінальної відповідальності, її затримання і арешт.

Надія Савченко - колишній військовослужбовець Збройних сил України. У червні 2014 року потрапила в полон до бойовиків у Луганській області, звідки її вивезли в Росію, де звинуватили в причетності до загибелі російських журналістів Ігоря Корнелюка й Антона Волошина.

У березні 2016 року російський суд засудив її до 22 років колонії, але вже в травні Савченко обміняли на російських розвідників Євгена Єрофєєва й Олександра Александрова.

Ще перебуваючи за ґратами в Росії, Савченко обрали до Верховної Ради, вона була першим номером списку "Батьківщини" й отримала звання Героя України.

14 березня 2018 року стало відомо, що вона є фігурантом справи Володимира Рубана, затриманого під час перевезення зброї з ОРДО. За даними слідства, Рубан готував замах на президента Петра Порошенка, керівників силових структур та інших державних діячів.

Зокрема, планувалося, що в урядовому кварталі будуть обстріляні з гранатометів, мінометів і стрілецької зброї будівлі Верховної Ради, Адміністрації Президента і житлові будинки. Одночасно з цим повинні були підірвати гранати всередині парламенту і з застосуванням стрілецької зброї та вибухових пристроїв убити державних діячів і народних депутатів, які будуть присутні на засіданні ВР.

Окрім того, Рубан планував влаштувати захоплення будівлі парламенту в нічний час, а також організувати збройні напади на будинки, в яких живуть Петро Порошенко, голова МВС Арсен Аваков, екс-прем'єр Арсеній Яценюк, секретар РНБО Олександр Турчинов. Усіх їх повинні були вбити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram