ГоловнаПолітика

Набув чинності закон про квоту 75% для української мови на ТБ

За недотримання закону телеканали будуть штрафувати.

Набув чинності закон про квоту 75% для української мови на ТБ
Фото: Depositphotos/Rangizzz

Закон, який зобов'язує загальнонаціональні телеканали транслюватимуть не менш ніж 75% ефіру державною мовою, набув чинності 13 жовтня.

Закон опубліковано в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України" 13 червня, і він мав набути чинності через чотири місяці з дня опублікування.

Згідно з документом, передачі, фільми і новини державною мовою мають становити не менш ніж 75% загальної тривалості передачі і фільмів у кожному з проміжків часу між 7:00 і 18:00, а також між 18:00 і 22:00. Місцеві телерадіокомпанії повинні транслювати не менш ніж 60% ефіру українською мовою.

Телекомпанії, які відповідно до ліцензії здійснюють мовлення мовами корінних народів України, незалежно від категорії мовлення, забезпечують сумарний тижневий обсяг телемовлення державною мовою і мовою корінних народів в обсязі не менш ніж 75%, при цьому не менш ніж 30% - державною.

Телекомпанії здійснюють трансляцію фільмів і передач, які не є їхнім власним продуктом, виключно державною мовою, крім фільмів і передач (крім дитячих і анімаційних), створених до 1 серпня 1991 року.

При цьому фільми і передачі, трансляція яких допускається не українською мовою, субтитрують державною мовою.

Передача вважається виконана українською мовою, якщо всі виступи (репліки) дикторів передано українською. При цьому можуть використовуватися інші мови без дублювання й озвучення в репортажах з місця подій (крім мови і реплік репортерів), коментарях гостей передач, музичних кліпах, які містять текстовий супровід, і у творах мовами корінних народів України.

За невиконання вищезазначених вимог телерадіокомпанія сплачує штраф у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору.

Квоти не застосовуються до телекомпаній іноземного мовлення; телекомпаній, які показують науково-просвітницькі передачі офіційними мовами Європейського Союзу; телерадіокомпаній, які здійснюють радіомовлення; телеканалів, освітні програми яких спрямовані виключно на вивчення іноземних мов.

Нагадаємо, 23 травня Рада ввела квоту 75% на українську мову на телебаченні. 6 червня президент Петро Порошенко підписав цей закон.

Влітку 2016 року Верховна Рада ввела квоти на українські пісні в радіоефірі. У перший рік чинності закону вони мали становити не менш ніж 25% від загального часу звучання пісень протягом доби. Потім поступово квоти збільшать до 35%. Для новин і ранкових передач квота української мови - 50% у перший рік з подальшим збільшенням до 60%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram