ГоловнаПолітика

Не головний фігурант. За що позбавили недоторканності Євгена Бакуліна

Верховна Рада дала дозвіл на притягнення до відповідальності, затримання й арешт нардепа від Опозиційного блоку Євгена Бакуліна, голови правління НАК «Нафтогаз України» у 2007, 2010-2014 роках. Ще у березні 2014-го співробітники МВС затримали його за підозрою в розкраданні коштів в особливо великих розмірах. Печерський суд столиці обрав йому як запобіжний захід арешт на два місяці і призначив найвищу заставу в українській історії – півтора мільярда гривень. Однак потім зменшив її до 10 мільйонів - і Бакулін вийшов із СІЗО. А вже в жовтні 2014 року його обрали нардепом від Опоблоку в окрузі в Сєвєродонецьку на Луганщині. Після того як Олександр Кацуба, який працював заступником голови правління «Нафтогазу», почав свідчити про його причетності до корупційних схем, Бакулін безперешкодно залишив Україну. І лише зараз питання про позбавлення його недоторканності винесли на розгляд Ради.

За скасування імунітету Бакуліна майже одностайно проголосували фракції коаліції та опозиції. Звісно, окрім Опоблоку та колишніх «регіоналів» з груп «Відродження» і «Воля народу».

Євгеній Бакулін
Фото: informator.media
Євгеній Бакулін

«Вишки Бойка» і «навар» з Курченком

Подання на Бакуліна в парламенті представляв генеральний прокурор Юрій Луценко, який вкотре докладно розповів про два епізоди, що інкримінують Бакуліну. Один стосується схем Сергія Курченка, другий – так званих «вишок Бойка».

За словами Луценка, звинувачення у злочинній співпраці з Сергієм Курченком, який у часи президента Януковича виконував роль одного з його «гаманців», стосується злочинної схеми розкрадання коштів на закупівлі бензину на суму понад 5 млрд доларів. Ці гроші були переказані на рахунки Сергія Курченка та розподілені між усіма учасниками схеми.

Генпрокуратура розпочала слідство ще у 2014 році й установила, що у 2012-му НАК закупила у фірми Курченка бензин за завищеними цінами на 449,9 млн грн. От тільки фактичної поставки бензину за контрактами із «ГазУкраїна-2020» Курченка так і не відбулося. Для того, щоб приховати махінацію з відсутністю постачань, між НАК і компанією Курченка був укладений договір зберігання на безкоштовній основі. Тобто бензин на суму 450 мільйонів гривень «Нафтогазом» за підписом Бакуліна був оплачений і в «повітрі» відданий постачальнику на безкоштовне тривале зберігання.

Як зізнався генпрокурор, насправді всі матеріали щодо цього епізоду були зібрані ще 2014 року. За його словами, в цій справі вже засуджено 10 осіб. І лише Бакулін залишався весь цей час під захистом депутатського імунітету.

Другий епізод стосується так званих «вишок Бойка». Виступаючи з трибуни Ради, Юрій Луценко зазначив, що Бакулін «брав участь у злочинному угрупованні Віктора Януковича, привласнюючи державні кошти». Йдеться про незаконне заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах і грошовими коштами, що належать ДАТ «Чорноморнафтогаз», у розмірі 404 мільйони 374 тисячі доларів, пов’язане із закупівлею нафтовидобувних вишок.

Вишки Бойко
Фото: argumentua.com
Вишки Бойко

Генпрокурор підкреслив, що слідство спиралося на показання свідка, який розкрив суть злочинної схеми. Згідно зі свідченнями, ще у 2010 році Янукович спільно з головою правління латвійської компанії «Ризька судноверф» Василем Мельником створив спільне українсько-латвійське підприємство ТОВ «Українсько-латвійський торговий дім». Тоді сторони домовилися, що латвійська компанія купує і допомагає транспортувати самопіднімальні бурові установки для ПАТ «Нафтогаз України».

Увесь «цимес» оборудки був у тому, що вартість кожної такої установки завищили на 150 млн доларів: 130 млн з яких призначалися власне Януковичу та його оточенню, а 20 млн - імовірно, Мельнику.

У розробці злочинної схеми, окрім Януковича, Арбузова та Мельника, брали участь тодішній голова НАК «Нафтогаз України» Євген Бакулін, його заступник Євген Корнійчук, голова правління ДАТ «Чорноморнафтогаз» Валерій Ясюк і його заступник Олександр Кацуба.

Олександр Арбузов як голова НБУ для запуску «схеми» виділив «Нафтогазу України» близько 800 мільйонів доларів для закупівлі перших двох установок. А Бакулін організував тендер і переказав гроші на підставні організації, вже створені Мельником. Врешті-решт, Бакулін реалізував схему не напряму через «Нафтогаз», а через її дочірнє підприємство ДАТ «Чорноморнафтогаз».

У результаті, за показами свідка, 95 мільйонів доларів переказано на рахунки компаній Януковича і Арбузова, 25 мільйонів доларів – на рахунок компаній, підконтрольних Бакуліній Світлані, доньці Бакуліна. 15 мільйонів переказано на рахунки латвійської компанії Мельника. Заступнику ПАТ «Нафтогаз України» Корнійчуку видано готівкою 2 мільйони доларів.

Фото: Макс Требухов

Як розповідав генпрокурор ще на засіданні регламентного комітету, після такого вдалого старту злочинне угруповання планувало закупити ще п’ять установок. Але в ЗМІ написали про схему, що викликало гучний скандал, а справу з «вишками Бойка» продовжують розслідувати досі. Проте показово, що головний фігурант – співголова Опоблоку Юрій Бойко - впевнений, що вийде сухим із води.

Як зі справи зник Бойко?

«Ні. Я не боюся (бути наступним нардепом після Бакуліна)», - заявив лідер Опоблоку в коментарі LB.ua.

Бойко переконаний, що підстав очікувати подання генпрокурора на позбавлення депутатської недоторканності немає. Усі звинувачення щодо себе він спростовує, переконує: його ім’я у схемі з’явилося внаслідок брудної кампанії в медіа.

«Я жодного разу не виправдовувався, коли почалася брудна кампанія в пресі стосовно мене і цієї справи. Я відповідні пояснення дав ГПУ, коли ходив на допити. Я знаю, хто був замовником цієї справи з боку осіб, які виїхали з України після подій на Майдані. Я знаю журналістів, яких було найнято для цієї роботи, і знаю, скільки їм було проплачено», – божився він на парламентському засіданні в четвер.

Фото: Макс Левин

Дійсно, ім’я голови Опозиційного блоку у звинуваченнях ГПУ не фігурує.

У нещодавньому інтерв’ю LB.ua генеральний прокурор Юрій Луценко пояснив, що жоден з опитаних свідків не дав свідчень на Бойка, іменем якого й була названа оборудка. У тому числі й Кацуба, який минулого року пішов на угоду зі слідством. Єдине, за що може зачепитися слідство, за словами Луценка, – це його підпис під зміною фінплану «Нафтогазу». Однак щоб пред’явити звинувачення Бойку, прокуратура повинна отримати свідчення про те, що той був у курсі, для чого змінювався фінплан. А одним із небагатьох, хто може розповісти слідству цінну інформацію, є той самий Бакулін.

Та повірити, що Бойко не був у курсі схеми, важко. Журналіст Юрій Ніколов із проекту «Наші гроші», який одним із перших розслідував схему вишок, каже, що купівля першої бурової установки покривалася саме головою Опоблоку, який ще головою Міненерго санкціонував «Нафтогазу» перерахування грошей на «Чорноморнафтогаз».

Ніколов згадує розмову, яка відбулася між головним редактором «Дзеркала тижня» Юлією Мостовою і екс-президентом Віктором Януковичем невдовзі після виходу першої статті. Тоді Янукович начебто запевнив, що віддав текст «ДТ» на перевірку МВС, де йому повідомили, що на купівлі першої «вишки» було відмито близько 150 млн дол. Янукович тоді нібито обіцяв розібратися з Бойком, але потім передумав.

«Бойко поцупив на першій «вишці» так багато, що Янукович, санкціонуючи цей розпил, тупо не знав, скільки насправді «запиляв» Бойко, і тоді «вставив» Анатолійовичу так, що, може, той зі штрафом навіть залишився на роботі», – «розшифровує» ту розмову Ніколов.

А вже другу бурову установку, на думку журналіста, закуповували під пильним оком Януковичів.

Фото: Макс Левин

Депутат від БПП Сергій Лещенко також переконаний, що Бакулін був лише пішаком у грі. За його словами, гроші, які отримала на свої рахунки дочка депутата, начебто призначалися Бойку.

Його колега депутат Мустафа Найєм вважає, що ім’я Бойка зникло зі справи з політичних мотивів.

«Це потрібно для того, щоб не ображати людей, які їм зараз потрібні. Це той Юрій Віталійович, який обзивав всіх наліво і направо якими завгодно словами, а зараз він боїться назвати «вишки Бойка» «вишками Бойка», – обурюється він.

Таку думку поділяє чимало народних обранців, адже Опозиційний блок часто допомагає владі голосами за важливі закони.

Водночас генпрокурор періодично нагадує, що й на голову Опозиційного блоку можуть дати покази. Таким чином, на думку інших нардепів, Бойка можуть тримати на гачку.

Багато запитань викликають також і цифри, якими оперує слідство.

ГПУ говорить про розкрадання на обох вишках близько 200 млн дол., тоді як, згідно з журналістськими розслідуваннями, передплата на двох бурових установках становила близько 400 млн дол.

В інтерв‘ю LB.ua генпрокурор пояснював, що частину вкрадених грошей слідство не може довести, адже ті були переведені в готівку і видані певним особам.

Подальша доля Бакуліна

Зрозуміло, що рішення Ради навряд чи щось змінить у долі Бакуліна. Оскільки він уже третій рік живе поза межами України. На парламентське засідання, на якому розглядали питання про його імунітет, Бакулін, зрозуміло, не прибув. Тому Рада ухвалювала рішення без його усних пояснень – депутатам роздали письмово викладену позицію опоблоківця.

Деякі нардепи в Раді стверджують, що Бакулін прекрасно почувається в Ізраїлі. Інші говорять, що переховується в Росії чи Білорусі та переніс нещодавно хірургічне втручання. За свідченнями джерел у правоохоронних органах, переховується він все ж у Москві. Що в його випадку, в принципі, логічно.

Фото: argumentua.com

Усі спроби LB.ua зв’язатися особисто з Бакуліним через його помічника в Києві, через колег по фракції й інші джерела закінчилися безрезультатно.

«Я сам з ним давно не можу зв’язатися. Якщо він вийде на зв’язок, я вам про це повідомлю», – сказав LB.ua прес-секретар Бакуліна.

Ба більше, депутати Опоблоку off record переконували, що і фігуранти його справи, і влада дуже зацікавлені, щоб Бакулін узагалі ніколи не повертався сюди.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Анна СтешенкоАнна Стешенко, спеціальний кореспондент LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram