ГоловнаПолітика

Випадки повернення в ДФС люстрованих співробітників засвідчують низьку якість суддівської системи, - Катамадзе

Випадки повернення в ДФС люстрованих співробітників засвідчують низьку якість суддівської системи, - Катамадзе
Фото: Макс Требухов

Випадки повернення в Державну фіскальну службу співробітників, звільнених на підставі "Закону про очищення влади" або з інших причин, свідчать про низьку якість судових рішень. Про це заявив президент ВГО "Асоціація платників податків України" Григол Катамадзе, повідомляє ICTV.

З проблемою того, що суди повертають на колишні посади колишніх керівників, стикаються не тільки в ДФС.

У Генеральній прокуратурі за рішенням судів відновлено двох прокурорів, які не пройшли процедуру люстрації. Але в судах перебуває ще 7 справ. До СБУ позиваються 6 колишніх керівників служби, і також є приклади успішного відновлення на посаді. У судові процеси зі своїми колишніми роботодавцями включилися колишні можновладні чиновники Мін'юсту, Нацбанку, обласних держадміністрацій. Десятки таких справ перебувають у Європейському суді з прав людини. Особливо вражає статистика повернення людей в структури МВС: через суд у поліції відновилася практично половина звільнених співробітників, які свого часу не пройшли переатестацію - понад 2,5 тисячі осіб.

Наймасштабніше "очищення" у 2014-2015 роках відбулося в Державній фіскальній службі. Відповідно, ДФС зіткнулася і з великою кількістю позовів від своїх колишніх співробітників. Проте торік через суд домігся відновлення тільки один колишній керівник територіального органу ДФС, звільнений на підставі закону про очищення влади. Виграли всі суди і ще двоє співробітників митниці, звільнені раніше з інших причин. Але як зазначає нардеп, член Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики Андрій Антонищак, такі випадки в ДФС є поодинокими - немає жодної тенденції. Схоже відбувається й у всіх інших держструктурах.

За словами Андрія Антонищака, служба зробила все можливе, щоб заблокувати процес повернення колишніх "кадрів".

"Керівництво служби не можна звинуватити, мовляв, "взяли під козирок" і відразу цих кількох людей повернули. Наскільки мені відомо, юристи фіскальної служби випробували різні правові механізми, щоб не повертати колишніх співробітників на колишні посади. Вони подавали зустрічні позови і відстоювали свою позицію до останнього. Відповідальність за повернення колишніх співробітників повністю лежить на суддях і судових виконавцях, які, власне, і приймають ці рішення", - підкреслив Антонищак.

Дійшло до того, що виконавча служба відкрила на керівництво ДФС кримінальну справу за невиконання рішення суду про поновлення на посаді колишнього співробітника.

У виниклій ситуації можливим вирішенням проблеми "поверненців" може стати зміна законодавства і перехід на нову - контрактну форму трудових договорів з тими, хто дійсно, на думку Григола Катамадзе, захоче працювати по-новому після судової реабілітації. Керівники держструктур отримають законні підстави запропонувати співробітникові, який через суд домігся відновлення на посаді, іншу рівноцінну роботу, якщо оскаржена посада вже зайнята, або ж перевести його в інший структурний підрозділ - за згодою працівника. Якщо ж співробітник відмовиться від укладання договору, то в роботодавця з'являться підстави припинити дію трудового договору на підставі п.6 ст.36 КЗпП України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram