ГоловнаПолітика

Запрацював новий Верховний Суд

Одночасно набули чинності нові редакції процесуальних кодексів.

Запрацював новий Верховний Суд
Фото: Zik

15 грудня новий Верховний Суд почав роботу, а Вищий адміністративний суд, Вищий господарський суд і Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ припинили функціонування.

Відповідне рішення було прийнято на пленумі Верховного Суду 30 листопада.

Одночасно з початком роботи нового суду припинили функціонувати старий Верховний Суд і вищі спецсуди.

Новий Верховний Суд складається з Великої палати, касаційного адмінсуду, касаційного госпсуду, касаційного цивільного суду і касаційного кримінального суду.

Станом на 15 грудня призначено 113 суддів суду з 200 максимально можливих.

Верховний Суд є єдиним судом, який переглядає в касаційному порядку судові рішення, прийняті судами першої та апеляційної інстанцій.

Колегія суддів касаційного суду має право передати справу на розгляд Великої палати Верховного Суду, якщо дійде висновку, що справа містить виняткову правову проблему і така передача необхідна для забезпечення розвитку права і формування єдиної правозастосовної практики.

Велика палата також переглядає в апеляційному порядку судові рішення у справах, розглянутих Верховним Судом як судом першої інстанції.

Одночасно з початком роботи нового Верховного Суду набули чинності нові редакції Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу та Кодексу адміністративного судочинства.

Одним із нововведень процесуальних кодексів є введення поняття "зразкова справа" і "типова справа" для прискорення розгляду великої кількості однотипних адміністративних спорів.

Також новим процесуальним законодавством вводяться штрафи для учасників судового засідання за зловживання процесуальними правами.

Крім того, з 15 грудня починає функціонувати в судах інститут наказного провадження і досудового врегулювання спору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram