ГоловнаПолітика

Верховний Суд відправив на новий розгляд справу про люстрованого інспектора Сумської митниці

Справа стосується незадекларованої квартири.

Верховний Суд відправив на новий розгляд справу про люстрованого інспектора Сумської митниці
Фото: www.vru.gov.ua

Верховний Суд прийняв рішення про часткове задоволення позову старшого державного інспектора Сумської митниці, якого звільнили з посади через незадекларовану квартиру. Про це йдеться в рішенні Верховного Суду від 31 січня, опублікованому в Єдиному реєстрі судових рішень.

Як випливає із судового рішення, 6 лютого 2015 року позивача звільнили від займаної посади на підставі пункту 14 ст.5 ЗУ «Про очищення влади» і пункту 7-2 ст.36 КЗпП у зв'язку з тим, що він не вказав у декларації наявність квартири на праві приватної власності. Позивач просив визнати протиправним висновок про результати перевірки достовірності відомостей про невідповідність наданої ним інформації про майно; визнати протиправним і скасувати наказ Сумської митниці ДФС про звільнення його з посади старшого державного інспектора, відновивши його на займаній посаді; стягнути з Сумської митниці на його користь середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Судами попередніх інстанцій у задоволенні позову було відмовлено. Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду не погодився з рішеннями судів попередніх інстанцій.

У рішенні, зокрема, зазначено, що під час проведення перевірки, передбаченої Законом України «Про очищення влади», контролюючий орган повинен встановити не тільки невідповідність відомостей, зазначених у декларації, а також врахувати час придбання майна і незаконність джерел таких доходів.

Щодо позивача контролюючий орган встановив, що вартість придбаного майна відповідає чинній податковій інформації про доходи, отримані ним із законних джерел. Однак суди попередніх інстанцій не врахували ці обставини і не дали належної правової оцінки.

За таких обставин Верховний Суд скасував постанову Сумського окружного адміністративного суду від 10 квітня 2015 року і постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 9 липня 2015 року і направив справу на новий судовий розгляд.

Нагадаємо, 15 грудня 2017 року розпочав роботу новий Верховний Суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram