ГоловнаПолітика

Угорщина назвала умови для початку діалогу з Україною

"Якщо український уряд прийме рішення про призупинення реалізації закону, це стане доброю основою для переговорів".

Угорщина назвала умови для початку діалогу з Україною
Петер Сийярто
Фото: Handelsblatt Global Edition

Україна повинна утримуватися від початку реалізації закону про освіту, поки не будуть узгоджені деталі законодавства з національними меншинами.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, повідомляє Європейська правда.

На прес-конференції в Будапешті він повідомив, що НАТО планувало провести зустріч міністрів оборони НАТО-Україна 14-15 лютого, однак Угорщина наклала на неї вето - і, відповідно, генеральний секретар Альянсу повідомив державам-членам, що засідання не відбудеться.

Сійярто зазначив, що кожна країна, яка працює в тісній співпраці з НАТО, проводить і реалізує щорічні програми.

"І в рамках такої угоди Україна взяла на себе зобов'язання поважати права меншин. Якщо Україна серйозно налаштована на встановлення більш тісних зв'язків з НАТО і Європейським Союзом, то вона повинна виправдати їхні очікування", - сказав голова МЗС Угорщини.

За його словами, щоб Угорщина зняла вето, Україна повинна "утримуватися від початку реалізації Закону (про освіту - Ред.), поки не буде узгоджена кожна деталь законодавства з національними меншинами".

На думку міністра, Київ повинен прийняти рішення про призупинення дії закону.

"Якщо український уряд прийме рішення про призупинення реалізації закону, поки не завершаться консультації, то це стане доброю основою для переговорів", - заявив він.

Міністр також підтвердив, що 14 лютого повинні розпочатися консультації між Міністерством освіти України й угорською меншиною щодо виконання Закону "Про освіту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram