ГоловнаПолітика

Сергій Тарута на Мюнхенській конференції наполягатиме на введенні миротворців Актуально

"Наявний міжнародний досвід показує ефективність такого інструменту врегулювання збройних конфліктів".

Сергій Тарута на Мюнхенській конференції наполягатиме на введенні миротворців
Фото: пресс-служба

Пропозиція ввести на Донбас миротворчу місію ООН, озвучена рік тому на Мюнхенській конференції з безпеки, знаходить дедалі відчутніші форми - її обговорюють на переговорах Волкера і Суркова, вона схвалена НАТО і Євросоюзом, тривають дискусії навколо формату і складу країн-учасниць місії. Про це заявив народний депутат України Сергій Тарута, виступаючи на круглому столі на тему: "Миротворча місія ООН - можливості та ризики для безпечного миру".

За словами Тарути, наявний міжнародний досвід показує ефективність такого інструменту врегулювання збройних конфліктів як введення миротворців і його можна використовувати в частині вирішення проблеми Донбасу.

"Західні партнери переконують нас, що немає військового вирішення щодо Донбасу, і ми повинні сприяти якнайшвидшому вирішенню із введення "блакитних касок" ООН. Зараз на переговорах Волкера і Суркова обговорюється факт введення на Донбас миротворчої місії ООН, хоча раніше це здавалося неможливим через позицію Росії. Також вже зараз обговорюється можливий формат і склад країн-учасниць місії", - підкреслив Сергій Тарута.

Сергій Тарута нагадав, що пропозицію про введення на Донбас миротворчої місії ООН він висунув рівно рік тому на Мюнхенській конференції з безпеки.

"Я ще рік тому говорив про це на Мюнхенській конференції. Мій план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі "Три Основи" стосувався введення миротворців і роботи міжнародної перехідної адміністрації на Донбасі, яка застосовувала б юстицію "перехідного періоду", щоб повернути довіру мешканців тимчасово окупованих територій. Ці плани вже стають реальністю. І я буду переконувати наших західних партнерів у неминучості використання цього інструменту встановлення миру на конференції в Мюнхені цього року", - резюмував Сергій Тарута.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram