ГоловнаПолітика

Затримано харківського соратника Медведчука (оновлено)

Його звинувачують за статтею 110 Кримінального кодексу.

Затримано харківського соратника Медведчука (оновлено)
Фото: mediaport.ua

Харківське видання Mediaport повідомило про затримання керівника харківського осередку громадського руху "Український вибір", колишнього депутата Харківської міськради Андрія Лесика.

"Лесика затримали в Луганській області сьогодні вранці. Попередньо везуть до Київського райсуду для обрання запобіжного заходу", - йдеться в телеграмі видання. Інформація про затримання  підтверджується у фейсбуці Лесика. 

Фото: facebook.com / Андрей Лесик

Його знайшли в селі Бондарівка Марківського району Луганської області в будинку цивільної дружини.

6 грудня Лесику вручили підозру за ст. 110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). За інформацією самого Лесика, справа стосується репосту матеріалу з нібито сепаратистським закликом на сторінці в соцмережі навесні 2014 року.

Оновлення. Прокуратура Харківської області повідомила Лесику про підозру у підтримці так званої "Одеської народної республіки". Про це повідомила прес-секретар прокурора області Віта Дубовик, передають "Українські Новини".

"Депутату Харківської міської ради VI-VII скликань, повноваження якого припинені достроково, оголошено підозру у ч. 2 ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України особою, яка є представником влади), - уточнила вона.

Дубовик розповіла, що згідно з попередніми даними розслідування, проведеного СБУ, ще депутатом Лесик здійснював заклики до зміни меж території держави.

"Зокрема, в публічних виступах він закликав громадян блокувати транспортні розв'язки з метою перешкоджання пересуванню містом військових і поліції, провести незаконний референдум, не підкорятися законній державній владі", - повідомила Дубовик.

Оскільки Лесик переховувався від слідства і не з'являвся на допити, він був оголошений у розшук. Наразі Київський райсуд Харкова вирішує питання про обрання Лесику запобіжного заходу. Підсудний вже заявив відвід судді.

"Він каже, що їй (судді) не довіряє, оскільки вона вже розглядала клопотання і озвучила одне рішення, а письмове видала інше", - уточнила Дубовик.

Нагадаємо, Андрій Лесик з 2010 по 2015 був депутатом Харківської міської ради 6-го скликання, з 2015-го - депутатом міськради 7-го скликання, членом фракції "Відродження", очолюючи при цьому місцеву територіальну раду руху "Український вибір" Віктора Медведчука. Навесні 2016 року Лесика позбавили повноважень, і його місце посів інший депутат.

Пізніше йому вдалося через суд скасувати рішення міськради, але мандат йому так і не повернули.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram