ГоловнаПолітика

Україна наполягає на відсутності підстав для повернення Росії в ПАРЄ

"РФ не виконала жодної резолюції в рамках Ради Європи".

Україна наполягає на відсутності підстав для повернення Росії в ПАРЄ
Фото: kapital.com

Україна не бачить підстав для повернення Росії в Парламентську асамблею Ради Європи.

"Повернення РФ у ПАРЄ без виправлення міжнародно-правових порушень, відновлення територіальної цілісності України, виведення російських військ суперечить міжнародному праву. РФ не виконала жодної резолюції в рамках Ради Європи. Жодної в рамках ООН чи ОБСЄ. У питанні виконання міжнародного права, цінностей не може бути компромісів", - заявила у твіттері спікер МЗС Мар'яна Беца.

Так вона прокоментувала заяву генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда британській газеті Financial Times. Норвежець сказав, що в Раді розглядається можливість зняття санкцій з Росії через побоювання, що вона може вийти з її складу. Він також виступив за повернення російської делегації в ПАРЄ.

Нардеп Володимир Ар'єв, який очолює делегацію України в ПАРЄ, вважає, що якщо Росію повернуть в асамблею, всі резолюції останньої втратять сенс "внаслідок самознищення".

"Однак далеко не факт, що ПАРЄ купиться на маніпуляції Ягланда, який давно прагне знизити вплив парламентаріїв у Раді Європи шляхом дискредитації її представницького органу. І тут Росія є дуже зручним інструментом. Однак поки що ці відвертості можуть обернутися проти самого генсека Ради Європи, адже на такі вояжі і переговори, про які йдеться в статті FT, йому не давали мандат ні в Парламентській асамблеї, ні в Комітеті міністрів", - написав депутат у фейсбуці.

Нагадаємо, 2014 року ПАРЄ прийняла резолюцію, згідно з якою делегація Російської Федерації через анексії Криму була позбавлена права голосу в асамблеї і виключена з усіх керівних органів. Влітку 2017 року Росія заявила, що припиняє фінансування Ради Європи. Після цього на Парламентській асамблеї РЄ було прийнято рішення, яке має на меті зняття політичних санкцій з Російської Федерації.

При цьому в дипломатичних колах заявляють, що Україна готова призупинити членство в ПАРЄ, якщо туди повернуть Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram