ГоловнаПолітика

Аваков розповів про своє бачення стратегії повернення Донбасу (оновлено)

Міністр вважає, що на це може знадобитися десятиліття.

Аваков розповів про своє бачення стратегії повернення Донбасу (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на восьмому Національному експертному форумі Інституту Горшеніна розповів про своє бачення стратегії повернення Донбасу.

"Як можна домогтися звільнення Донбасу? Миротворці разом з українськими силами стають на міжнародно визнаний кордон України. З території України ідуть усі підрозділи іноземних держав - Російської Федерації. Забирає зі собою всі ці напівбандитські організації, які вони міняють як рукавички. Туди вводяться органи юстиції, жодних народних міліцій, ніяких додаткових прокуратур і свобод, все виключно в законодавчому полі України", - заявив міністр.

Після цього, за ідеєю Авакова, прийде час "тактики малих кроків", кожен з яких буде покращувати якість життя для жителів Донбасу.

"Це все дає нам можливість для того, щоб у проміжку п'яти, семи, може, десяти років пройти певний шлях реабілітації. Цей шлях вимагатиме колосальних фінансових ресурсів. Але це треба чітко усвідомлювати - нам потрібна буде міжнародна допомога", - заявив міністр.

Оновлення. Аваков згодом додав, що для реінтеграції на Донбасі необхідно провести місцеві вибори, але вибори депутатів Верховної Ради для цих районів варто відкласти на кілька років.

"Моє глибоке переконання, що так само як в Іспанії, на Балканах, вибори в український парламент, вибори на окупованих територіях не повинні проводитися протягом п'яти-семи років. Це нормальна міжнародна практика. Люди повинні трохи охолонути. Щодо місцевої влади, то вибори треба провести, щоб маріонеткові фейкові адміністрації змінилися на нові органи виконавчої влади. Наполягають на тому, що байдуже з політичного погляду, як ці люди будуть налаштовані. Якоїсь миті вони значною мірою будуть проросійськими, але функція їхня буде не політична, а забезпечення якості життя", - заявив Аваков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram