ГоловнаПолітика

Лубківський назвав вирок Младичу сигналом ватажкам "ДНР/ЛНР" та їхнім кремлівським покровителям

Дефіциту доказової бази для майбутніх трибуналів не буде.

Лубківський назвав вирок Младичу сигналом ватажкам "ДНР/ЛНР" та їхнім кремлівським покровителям

Довічний вирок командувачу армії боснійських сербів Ратко Младичу - це чіткий сигнал ватажкам бойовиків Донбасу та їхнім кремлівським покровителям.

Про це заявив радник з міжнародних питань руху "Справедливість", посол Маркіян Лубківський.

На його думку, перше, що повинні усвідомити ті, кому адресований цей меседж, - покарання за військові злочини є жорстким і невідворотним.

Дипломат зазначив, що незважаючи на "гібридні фантазії" Кремля, міжнародне правосуддя є ефективним механізмом, який сильніший від будь-якого індивідуального свавілля і віри в безкарність.

"Всього у судових процесах з військових злочинів у колишній Югославії засуджені вже 83 людини! Всі, хто намагався переховуватися від суду, врешті-решт, були видані Гаазі. І Младич, і всі інші повинні усвідомити: політичні міфи, якими вони мотивують військові злочини, недовговічна "мильна бульбашка" у порівнянні з цілком реальними і невідворотними речами - судом і в'язницею", - зазначив Маркіян Лубківський.

Посол упевнений, що Балкани зробили величезний крок вперед: менш ніж за 20 років практично позбулися неоімперських міфів, які на початку 90-х вважалися "віковічними". Нині країни регіону успішно інтегруються в ЄС. Ідеї, заради яких здійснювалися масові злочини політиками покоління Мілошевича-Караджича-Младича, для молодого покоління балканців вже незрозумілі і неприйнятні, упевнений Лубківський.

"І третій момент, на який хочу зупинити увагу: засоби фіксації військових злочинів сьогодні є ефективнішими і універсальнішими, ніж на початку 90-х років. Відповідно, дефіциту доказової бази для майбутніх трибуналів не буде. Тому лава підсудних з розгляду злочинів проти людяності на сході України буде представлена не тільки командирами і вождями сепаратистів, але і, впевнений, російськими найманцями і кадровими військовими", - зазначив радник з міжнародних питань руху "Справедливість".

Нагадаємо, напередодні Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії засудив сербського генерала Ратко Младича до довічного ув'язнення за геноцид, злочини проти людства і військові злочини, включаючи вбивство щонайменше 7500 боснійських чоловіків і підлітків у Сребрениці в 1995 році.

Для здійснення такого правосуддя співпраця з Трибуналом в Гаазі має стати для України одним з ключових зовнішньополітичних пріоритетів на найближчі роки. Поки не будуть засуджені всі злочинці, зазначив Маркіян Лубківський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram