ГоловнаПолітика

Інтерпол відмовився шукати екс-голову МВС Захарченка

У ГПУ нарікають, що міжнародна організація вбачає політичні переслідування там, де їх немає.

Інтерпол відмовився шукати екс-голову МВС Захарченка
Фото: grantist.com

Начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк заявив, що місяць тому Інтерпол зняв з міжнародного розшуку екс-міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка та його заступника Віктора Ратушняка, обвинувачених у розтраті грошових коштів.

"Інтерпол категорично відмовляється оголошувати в розшук будь-якого фігуранта справ про протидію Майдану. Там кажуть, що ці злочини скоювалися за умов зміни влади, отже, можуть бути ознаки політичних переслідувань. "Тітушок" вони в розшук ставлять, а от будь-якого, хто так чи інакше був пов'язаний з владою, від рядового "беркутівця" до вищого керівництва країни, - ні. Ба більше, буквально місяць тому були зняті з міжнародного розшуку за звинуваченням у розтраті коштів колишній міністр внутрішніх справ Захарченко та його заступник Ратушняк", - розповів Горбатюк в інтерв'ю виданню "Фокус".

Відповідаючи на питання про проблему оголошення топ-чиновників попередньої влади в розшук в Інтерполі і що можна з цим зробити, він констатував, що вже не один рік "ми пишемо їм листи, зустрічаємося з представниками Інтерполу, але чіткої відповіді вони уникають, мовляв, пишіть, а ми розглянемо ваші аргументи". "У підсумку ми стабільно отримуємо відмову", - додав начальник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури.

Зокрема, за словами Горбатюка, нещодавно була відмова виставляти розшукуваних із так званою синьою карткою. "Червона картка означає, що всі країни Інтерполу повинні затримувати таку людину, а синя - просто повідомляти про її пересування. Адже в нас з багатьма країнами, у тому числі європейськими, є двосторонні домовленості про екстрадицію. І коли ми дізнаємося, що підозрюваний в'їхав у якусь країну, просимо владу цієї країни затримати його, надаючи необхідні документи. Але нам відмовили навіть у цьому, причому в українському, а не в центральному офісі Інтерполу, з тієї самою мотивацією", - розповів він.

Варто зазначити, що Інтерпол кілька разів відмовляв українським правоохоронним органам у розшуку Захарченка. Про те, що екс-міністра МВС усе-таки оголошували в міжнародний розшук, не повідомляли. Судячи з усього, йдеться про чергову відмову Інтерполу шукати Захарченка, а не про зняття з розшуку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram