ГоловнаПолітика

Ващиковський заявив про регрес у відносинах між Україною і Польщею

"Україна відмовляється від реалізації деяких двосторонніх домовленостей".

Ващиковський заявив про регрес у відносинах між Україною і Польщею
Фото: static.prsa.pl

Голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що у відносинах між Україною і Польщею спостерігається регрес.

"Україна відмовляється від реалізації деяких двосторонніх домовленостей. Через кілька років після початку польсько-українського діалогу у взаєминах немає прогресу, натомість є навіть регрес", - сказав він в ефірі "Польського радіо".

Незважаючи на це, міністр Ващиковський запевнив, що Польща надалі вітає і підтримує проєвропейські устремління України, а також виступає проти російської анексії Криму. На думку міністра Ващиковського, відновлення діалогу, а також повернення до реалізації досягнутих раніше домовленостей, зокрема щодо пошуково-ексгумаційних робіт у місцях польських поховань в Україні, залежить від української сторони.

Заборона на в'їзд у Польщу для деяких громадян України є симетричним заходом, ухваленим у відповідь на антипольські рішення української влади, зазначив голова МЗС Польщі.

Нагадаємо, що відносини України і Польщі зіпсувалися через різне трактування історичних питань.

Ващиковський раніше повідомив про створення списку нев'їзних українців з "антипольською позицією" і додав, що в нього потраплять і чиновники, "які на адміністративному рівні, з політичних мотивів, не допускають продовження ексгумації та відновлення польських місць пам'яті".

18 листопада в Польщу не пустили відповідального секретаря Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослава Шеремета. Також є підозри, що в "чорному списку" опинився голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Польща не задоволена ним, зокрема, через мораторій на ексгумацію поляків в Україні, ініційований Інститутом національної пам'яті наприкінці квітня у відповідь на демонтаж пам'ятника УПА в селі Грушовичі на сході Польщі.

17 листопада Україна і Польща обговорили спірні питання на екстреному засіданні Консультаційного комітету президентів. Було досягнуто попередньої домовленості про зняття мораторію на проведення ексгумаційних робіт у місцях поховання поляків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram