ГоловнаПолітика

Павлові Грибу в російському СІЗО заборонили спілкуватися з консулами українською

Зустріч тривала сім хвилин.

Павлові Грибу в російському СІЗО заборонили спілкуватися з консулами українською
Фото: Ніл Ракша/ Главком

Адміністрація Краснодарського СІЗО, де утримують українця Павла Гриба, порушила міжнародні норми, заборонивши йому спілкуватися з консулами українською. Про це заявив його батько Ігор Гриб Громадському радіо.

"Є право підслідного спілкуватися тією мовою, якою він хоче і може спілкуватися. Є міжнародні договори відповідні. Це прописано в Конституції РФ (ст. 26 - ред.)", - сказав Ігор Гриб.

За його словами, консули мали документи, які підтверджують право спілкування підслідного з консулами рідною мовою. Однак представник адміністрації СІЗО сказав, що "це для нього не указ".

Під час 7-хвилинної зустрічі з консулами Павло Гриб розповів, що стан його здоров'я погіршується. Належного лікування він так і не отримує. Відповідати на запитання про умови утримання Павлові заборонили.

Речник Міністерства закордонних справ Мар'яна Беца у Twitter заявила, що, з огляду на стан здоров'я Гриба, МЗС повторно вимагає від Росії надати дозвіл на його обстеження спеціалістами Міністерства охорони здоров'я України.

Наприкінці серпня Павло Гриб зник на території Білорусі. Його батько, колишній прикордонник, а нині військовий капелан Ігор Гриб, повідомив, що 24 серпня син виїхав у білоруський Гомель, де мав зустрітися з дівчиною з Росії, з якою познайомився в соціальних мережах. Після перетину кордону Білорусі молодик зник.

У місцевій поліції батька повідомили, що Павло Гриб перебував у розшуку за статтею "Терористичний акт", а ініціатором розшуку є Управління ФСБ Росії в Краснодарському краї в місті Сочі. Пізніше стало відомо, що Павла Гриба заарештовано в Краснодарі до 17 жовтня. Потім термін арешту продовжили до 4 січня 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram