ГоловнаПолітика

Порошенко запропонував Польщі обговорити спірні питання

Порошенко ініціює екстрене засідання Консультаційного комітету президентів.

Порошенко запропонував Польщі обговорити спірні питання
Фото: poland-ukraine.com.ua

Президент Петро Порошенко ініціював надзвичайне засідання Консультаційного комітету президентів України і Польщі.

"Резонансні заяви з боку представників офіційної польської влади на адресу України та її керівництва, які лунають останнім часом, викликають серйозне занепокоєння і не можуть залишатися без належного реагування. Для зміцнення стратегічного партнерства між Україною і Республікою Польща, і щоб уникнути подальшої ескалації напруження, усвідомлюючи необхідність вирішення будь-яких проблемних питань у двосторонніх відносинах виключно цивілізованим європейським способом, Президент України Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання Консультаційного комітету президентів України і Польщі", - написав прес-секретар Порошенка Святослав Цеголко у фейсбуці.

Консультаційний комітет є дорадчим органом, який покликаний сприяти реалізації домовленостей між главами двох держав, спрямованих на поглиблення дружніх відносин між Україною і Польщею. Комітет очолюють зовнішньополітичні радники президентів.

Нагадаємо, в останні тижні представники польської влади дозволили собі низку випадів щодо України через трактування історичних питань.

Зокрема, міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський пригрозив створити список нев'їзних українців з "антипольською позицією" і додав, що в нього потраплять і чиновники, "які на адміністративному рівні, з політичних мотивів, не допускають продовження ексгумації та відновлення польських місць пам'яті".

Зі свого боку президент Польщі Анджей Дуда закликав керівництво України не призначати на високі посади людей з "антипольськими поглядами".

Невдоволення Польщі, зокрема, зумовлене мораторієм на ексгумацію поляків в Україні, який було ініційовано Інститутом національної пам'яті наприкінці квітня у відповідь на демонтаж пам'ятника УПА в селі Грушовичі на сході Польщі. До цього в Польщі спаплюжили кілька українських пам'яток. Покарання винуватці не зазнали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram