ГоловнаПолітика

Убивцю семи осіб, засудженого до довічного, випустили з в'язниці через втрату зору

Таке судове рішення вперше прийнято в Україні.

Убивцю семи осіб, засудженого до довічного, випустили з в'язниці через втрату зору
Фото: runews.su

Апеляційний суд Вінницької області 3 листопада звільнив від відбування довічного позбавлення волі 43-річного Олександра Каверзіна, засудженого, зокрема, за вбивство семи осіб.

Про це повідомляють на сайті суду.

Вердикт винесено у зв'язку з тим, що існує суттєва загроза життю і здоров'ю Каверзіна.

Олександр Каверзін - інвалід першої групи по зору, потерпає від внутрішньочерепного тиску, що може спровокувати інсульт. Каверзін осліп від катувань міліціонерів, що встановлено Європейським судом з прав людини.

Також суд керувався рішенням ЄСПЛ у справі "Лорс проти Нідерландів". У ньому наголошено, що "повна сенсорна ізоляція, поєднана з тотальною соціальною ізоляцією, може знищити особистість і є формою негуманного поводження, яка не може бути виправдана потребами забезпечення безпеки через будь-які причини".

Олександра Каверзіна звинуватили в убивстві семи осіб, серед яких - троє співробітників міліції. Також його засуджено за заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, незаконне зберігання вогнепальної зброї, бандитизм і розбій.

Як пише "Комсомольская правда в Украине", кримінальну біографію Олександр Каверзін почав у Кам'янець-Подільському. Юнаком входив до складу угруповання Ігоря Хмарука, яка займалася грабежами та розбоями. Під час одного з таких нальотів у Кам'янці було вбито двох чоловіків. Злочин вдалося розкрити, значну частину банди заарештували, ватажок наклав на себе руки під час затримання. Каверзіну вдалося втекти. У розшук його оголосили 1996 року, він отримав червону картку Інтерполу.

Утікачем Каверзін створив власне угруповання. У Хмельницькому він убив оперативників місцевого УБОЗ. Крім того, в Миколаєві Каверзін зі спільниками напав на валютного міняйла, при цьому був тяжко поранений дільничний інспектор, який намагався затримати бандитів.

Деякий час Каверзін переховувався в Росії, а потім перебрався до Харкова. Його затримали 2001 року. Як стверджував у своїх скаргах Каверзін, в міліції до нього застосували побої і тортури, що стало причиною катастрофічної втрати зору, який у нього був слабким з дитинства. Каверзін остаточно осліп, перебуваючи в СІЗО. 2012 року йому вдалося виграти позов у Європейському суді з прав людини - відсудити в України 40 тисяч євро.

Підставою для звільнення Каверзіна послужила стаття 84 Кримінального кодексу України, згідно з якою, в'язня можуть звільнити від покарання за станом здоров'я. Йдеться про засуджених взагалі, про ув'язнених довічно в ній нічого не сказано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram