ГоловнаПолітика

На миколаївського депутата вчинив замах його 16-річний син

Хлопець пішов на це через особисту образу.

На миколаївського депутата вчинив замах його 16-річний син
Фото: facebook.com/UA.National.Police.Nikolaev

У Миколаєві поліція повідомила про підозру на вбивство свого близького родича - депутата міської ради - 16-річному місцевому жителю, повідомляє відділ комунікації поліції Миколаївської області.

Місцеві ЗМІ уточнюють, що замах на Дмитра Жвавого, в автомобіль якого в серпні заклали вибухівку, зробив його син.

За даними поліції, підліток змайстрував і заклав в автомобіль батька дистанційну вибухівку, яка повинна була здетонувати при надходженні дзвінка. Зловмисник зателефонував, коли в позашляховику депутат перебував з дружиною, але пристрій не спрацював.

Фото: facebook.com/UA.National.Police.Nikolaev

Беручи до уваги, що постраждалим є публічна особа, депутат міськради, правоохоронці в інтересах слідства і потерпілого прийняли рішення не розголошувати подробиці розслідування до моменту повідомлення про підозру особі, що причетна до скоєння замаху, відзначають в поліції.

Правоохоронцями розглядалися кілька версій, серед яких і депутатська, громадська і публічна діяльність потерпілого. За два тижні ретельно проаналізували велику кількість записів з камер відеоспостереження, розташованих в місцях можливого пересування заявника, провели низку досліджень, обшуків та опитувань. Вибухотехнікам відразу ж стало зрозуміло, що пристрій конструював непрофесіонал. Коли оперативники встановили особу, причетну до скоєння вказаного злочину, виявилося, що справа має особисто-побутовий характер: підозрюваний у скоєнні вказаного злочину - син депутата.

Зловмисник розкаявся у вчинених діях і розповів, що пішов на це через особисту образу. Закласти вибуховий пристрій він планував заздалегідь. Вибухівку майстрував за інструкціями в Інтернеті з самого простого мобільного телефону, проводів і скотча. Мобільний зловмисник протестував на справність і пішов "на справу".

Виготовлену раніше вибухівку підліток помістив у відділення бензобака в Toyota Land Cruiser Prado. У день замаху хлопець скоїв дзвінок, знаючи, що в автомобілі депутат може перебувати з дружиною.

За погодженням з прокуратурою неповнолітньому миколаївцю повідомлено про підозру у вчиненні замаху на вбивство двох або більше осіб, вчиненого способом, що небезпечний для життя багатьох людей. Санкція інкримінованої статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічне ув'язнення. Слідство триває. Вирішується питання про обрання юнакові запобіжного заходу.

Нагадаємо, 30 серпня вранці в поліцію надійшло повідомлення від депутата Миколаївської міської ради Дмитра Жвавого, який виявив невідомий пристрій у своєму автомобілі. Заявник розповів, що разом з дружиною відвіз свою дитину в дитячий садочок, вийшов з ними з машини, а коли повернувся з нею до автомобіля, почув хлопок, після чого побачив дим з-під кришки бензобака.

За цим фактом слідчі почали кримінальне провадження та розслідування. Подію кваліфіковано як замах на вбивство (ч. 2 ст. 15, п. 1, 5 ч. 2 ст. 115 КК України).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram