ГоловнаПолітика

У Києві запустили новий колектор

Проект обійшовся в 1,3 млрд гривень, гарантію дали на 100 років.

У Києві запустили новий колектор

У Києві запустили другу нитку головного каналізаційного колектора, яку активно будували з 2015 року.

"Сьогодні ми запускаємо в роботу побудовану другу нитку головного каналізаційного колектора Києва. Колектор збирає стоки з усього міста. Це один з найбільших інфраструктурних проектів за останні роки", - наводяться слова мера Києва Віталія Кличка на сайті Київміськадміністрації.

Нова нитка замінить в експлуатації старий колектор, який ще 1999 року визнали аварійним і який давно потребував капітального ремонту. За словами Кличка, подальша експлуатація старого колектора могла спричинити масштабну екологічну катастрофу не тільки в столиці, але і у масштабах всієї країни.

У 2015 році на вулиці Кирилівській стався обвал колектора через корозію, і кілька районів Києва кілька днів залишалися без води. Того самого року столична влада відновила будівництво колектора-дублера. За 2,5 року робіт виконано більше, ніж за попередні 20 років, заявив Кличко. Він нагадав, що будівництво другої нитки почалося ще 1994 року, "але практично нічого не було зроблено".

Загальна довжина другої нитки колектора становить майже 10 кілометрів, він приймає стоки з колекторів районного значення. Під час будівництва об'єкта використовувалися сучасні технології. Гарантію на цей колектор дали на 100 років.

За словами Кличка, зараз завершується перемикання третьої - останньої черги нового колектора.

Будівництво об'єкта фінансували коштом міського та державного бюджетів. Загальна вартість проекту - понад 1,3 млрд грн. Дві третини профінансувало місто, третину - держава.

Головний міський самопливний каналізаційний колектор завдовжки 9,2 км, діаметром 2,9 м був введений в експлуатацію 1970 року. Ще 1999 року об'єкт за результатами обстеження був визнаний аварійним і непридатним до експлуатації. 2005 року перша нитка головного міського каналізаційного колектора в Києві була внесена до Державного реєстру потенційно небезпечних об'єктів державного значення. Обстеження колектора, які проводили у 2007, 2010 і 2014 роках, виявили, що в деяких місцях глибина корозії сягала 15 см. На арматурі стін і перекриттів і взагалі на всіх забетонованих металевих конструкціях корозія з кожним роком все глибшала, що зробило подальше обстеження колектора практично неможливим. Для надійного водовідведення стоків правобережної частини Києва в 1994 році було розпочато будівництво колектора-дублера - другої нитки головного каналізаційного колектора.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram