ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про амністію в 2016 році

Президент провів зустріч з керівниками церков і учасниками АТО. 

Порошенко підписав закон про амністію в 2016 році
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко на прохання керівників церков і Героїв України підписав  Закон "Про амністію в 2016 році".

Про це повідомляється  на сайті президента.

"Наші герої - військовослужбовці та ієрархи нашої церкви звернулися до мене з питань амністії для тих, хто пройшов війну, брав активну участь у АТО, але не скоїв тяжких злочинів, щоб держава пішла назустріч", - сказав Порошенко. 

Герой України, майор Збройних Сил Ігор Герасименко, який також був присутній на зустрічі, зазначив, що багато учасників АТО очікують на підписання цього закону.

"Наша армія до початку війни на Донбасі не мала того досвіду, який ми маємо зараз. Але щоб досягти цього досвіду, потрібен час. Також є і помилки. А коли ти працюєш у стресовій ситуації, ніхто від помилок не застрахований. Тому звільнення певної категорії осіб - воїнів, які скоїли нетяжкі злочини, буде для нас підтримкою держави й дасть нам упевненість. А також це стане виховним заходом для нас у тому, що держава не забула людей, допомагає їм і не залишила людей зі своїми проблемами сам на сам", - сказав Герасименко.

"Я дякую за цю пропозицію, за відповідальне, державне ставлення до цього і підписую Закон України  «Про амністію», який дасть можливість воїнам - учасникам АТО - засудженим за нетяжкі злочини вийти на свободу", - сказав Порошенко й підписав документ.  

Фото: president.gov.ua

Предстоятель УПЦ також підтримав пропозицію про помилування тих, хто скоїв нетяжкі злочини.

"Я вважаю, що це гарна ідея. Милосердя, коли воно проявляється в усіх сферах, воно дає користь", - зазначив Онуфрій. 

Нагадаємо, закон "Про амністію в 2016 році" був ухвалений у липні минулого року, проте в серпні Порошенко його ветував, пославшись на ряд нестиковок. Однією з них було те, що в законі прописувалась амністія учасників АТО без розгляду справ судами або до вироку.

У грудні Верховна Рада  погодилася з пропозиціями президента до цього закону.

Ідея звільнити від відповідальності військовослужбовців, які порушили Кримінальний кодекс мирного часу в бойових діях, народилася після  затримання екс-начальника штабу батальйону "Айдар" Валентина Лихоліта. Лихоліта запідозрили в захопленні чужого майна, розбійних нападах, погрозах убивством, викраденні автомобілів.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram