ГоловнаПолітика

Франція попередила РФ про наслідки невиконання Мінських угод

Франція і Німеччина готові продовжувати свою посередницьку роль у виконанні домовленостей.

Франція попередила РФ про наслідки невиконання Мінських угод
Фото: EPA/UPG

Невиконання Мінських домовленостей про врегулювання ситуації на окупованій частині українського Донбасу може призвести до подальшого погіршення відносин між Європейським Союзом і Росією.

Про це заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан під час візиту в Росію, передає "Радіо Свобода".

На спільній прес-конференції з головою МЗС РФ Сергієм Лавровим французький дипломат заявив, що його країна залишається прихильником врегулювання кризи на сході України. За його словами, Франція, як і Німеччина, в рамках "нормандського формату" готова продовжувати свою посередницьку роль, щоб Мінські домовленості були виконані в найкоротші терміни.

"Оскільки що довше ми зволікаємо і не діємо, то менше залишається ліній контакту і то більше віддаляється перспектива врегулювання цієї кризи. Тому погіршуються і відносини між ЄС і Росією", - сказав Ле Дріан.

Лавров, зі свого боку, погодився, що альтернативи Мінським угодами для РФ немає і вони повинні бути виконані повністю. При цьому він заявив, що Москва чекає на виконання цих домовленостей передусім саме від Києва.

Виконання Москвою її зобов'язань, серед яких - виведення збройних формувань і озброєнь з України і передача непідконтрольної частини російсько-українського кордону під контроль ОБСЄ, перш ніж її повернуть під контроль України, є передумовою для ослаблення декількох пакетів міжнародних санкцій. Йдеться про ті санкції, які були накладені через агресію на Донбасі, в тому числі і болісні для Росії економічні обмеження.

Москва ж заявляє, що не має жодних зобов'язань за Мінськими угодами і є їхнім гарантом, а не стороною.

Нагадаємо, сьогодні відбудеться черговий раунд Мінських переговорів, під час якого українська сторона представить законопроект про скасування антитерористичної операції.

Минулого тижня секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що в Україні потрібно завершити АТО і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з РФ. За його словами, уточнений законопроект "Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей" представлять президенту, після чого його оперативно внесуть у Верховну Раду.

Коментуючи заяву Турчинова, президент Петро Порошенко повідомив про розробку законопроекту про реінтеграцію Донбасу, який передбачає низку заходів для повернення окупованих територій і визначає їх правовий статус.

РНБО найближчим часом розгляне цей законопроект, після цього документ надійде в Раду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram