ГоловнаПолітика

Держспецзв'язку: Україна не сильно постраждала від вірусу WannaCry

Стверджується, що більшості випадків заражень вдалося уникнути.

Держспецзв'язку: Україна не сильно постраждала від вірусу WannaCry

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації повідомила, що Україні вдалося уникнути більшості випадків заражень інформаційних систем державного сектора вірусом WannaCry.

Відзначається, що переважна більшість заражень сталася після відкриття шкідливих аттачментів (документів Word, PDF-файлів), які були надіслані на електронні адреси багатьох комерційних структур і державних установ.

"У результаті оперативно вжитих заходів і завдяки завчасному попередженню про масову розсилку цього шифрувальника і надання необхідних рекомендацій вдалося уникнути більшості випадків заражень інформаційних систем державного сектора", - сказано в повідомленні.

Рекомендації Держспецзв'язку доступні за посиланням.

Нагадаємо, програма-вимагач WannaCry (вона ж WCry і WannaCryptor) 12 травня заблокувала десятки тисяч комп'ютерів по всьому світу, в тому числі в державних установах і великих компаніях. Найбільше постраждала Росія.

WannaCry шифрує файли користувача, в результаті чого їх більше не можна використовувати. Для розшифровки файлів програма вимагає оплату в біткойнах, еквівалентну 300, за іншими даними - 600 доларів.

Для атаки хакери використовували модифіковану програму EternalBlue, спочатку розроблену Агентством національної безпеки США. Вона була вкрадена хакерами The Shadow Brokers у хакерів Equation Group в серпні 2016 року і опублікована в квітні 2017-го.

Для збору коштів зловмисники використовують щонайменше чотири гаманці для біткойнів. Менше ніж за добу постраждалі перевели на них більш ніж 7 біткойнів, що дорівнює 12 тис. доларів. Зважаючи, що користувачі зазвичай відкладають викуп на останній день, "прибуток" може зрости багатократно.

Вірус використовує уразливість в операційній системі Windows, яку Microsoft закрила ще в березні 2017 року. Всім, у кого система оновилася, вірус не загрожує. Проте багато користувачів і організації вимикають автоматичні оновлення на своїх комп'ютерах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram