ГоловнаПолітика

Помер один з лідерів Норильського повстання Євген Грицяк

Йому було 90 років.

Помер один з лідерів Норильського повстання Євген Грицяк
Фото: День

У неділю, 14 травня, у віці 90 років помер Євген Грицяк, один з керівників повстання в норильських таборах 1953 року.

Про це повідомив президент України Петро Порошенко, який охарактеризував Грицяка як "безстрашного політичного в'язня", який повстав проти режиму ГУЛАГу.

Євген Грицяк народився 9 серпня 1926 року в селі біля Снятина (нині Івано-Франківська область). Був членом молодіжної організації ОУН. 1949 року його заарештували і відправили в табори. Там захопився індійською йогою і сатьяграхою - вченням Ганді про ненасильницький опір.

1953 року очолив повстання в'язнів у заполярному таборі Горлаг, що стало наймасштабнішим в історії СРСР. Воно тривало з травня по серпень. У ньому брали участь понад 16 тисяч осіб.

Повсталі в'язні відмовилися виходити на роботу, не пускали в табір адміністрацію і вимагали приїзду московської комісії. Повстання було беззбройним, а всі вимоги про перегляд справ і ослаблення режиму ґрунтувалися виключно на радянських законах і цитатах із виступів кремлівської верхівки.

Зрештою, бунт придушили силою, загинули щонайменше 150 осіб. Через кілька місяців Горлаг закрили, ще за якийсь час закрили і Головне управління таборів (ГУЛАГ), а умови утримання значно пом'якшили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram