ГоловнаПолітика

Порошенко нагадав Коломойському і Боголюбову про зобов'язання щодо Приватбанку

Бізнесмену може загрожувати в'язниця, якщо вони не внесуть застави.

Порошенко нагадав Коломойському і Боголюбову про зобов'язання щодо Приватбанку
Фото: dyvys.in

Президент Петро Порошенко гарантував, що держава вживатиме всіх необхідних заходів, щоб привернути до відповідальності колишніх власників Приватбанку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, якщо вони не виконають свої зобов'язання, дані при націоналізації банку.

Про це він сказав на прес-конференції в неділю.

"Щодо відповідальності власників банків. Я ініціював ухвалення закону про відповідальність всіх власників банків за штучне доведення до банкрутства або за виведення коштів та завдання збитків державі. Базуючись на цьому законі, якщо власники банку не виконають ті зобов'язання, які на них накладає закон, то власник Приватбанку в особі уряду і Міністерства фінансів будуть застосовувати всі заходи. Мені відомо, що вже є кілька звернень до НАБУ і Генеральної прокуратури для встановлення винних та притягнення їх до відповідальності", - сказав він.

Нагадаємо, що Приватбанк доведено до неплатоспроможності і врятувати його вдалося тільки за рахунок втручання держави.

За оцінкою Національного банку, 100% корпоративного портфеля Приватбанку перед націоналізацією становили інсайдерські кредити, тобто видані структурам, пов'язаним з колишніми акціонерами, основні з яких - це Коломойський і Боголюбов.

Під час переговорів про націоналізацію Приватбанку уряд погодився реструктуризувати кредити Коломойського і Боголюбова на 10 років з поквартальною виплатою відсотків. При цьому до 1 липня 2017 року колишні акціонери повинні внести застави за цими кредитами.

В іншому випадку, говорив Данилюк раніше, Коломойському і Боголюбову може загрожувати кримінальна відповідальність. Міністр вважає, що Приватбанк доведено до неплатоспроможності, а законодавство України передбачає дуже серйозну відповідальність за такі дії. Максимальна санкція статті 218-1 Кримінального кодексу - позбавлення волі на термін до 5 років.

У лютому міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов не поспішають вносити забезпечення під кредити, які вони брали в Приватбанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram