ГоловнаПолітика

Держфінмоніторинг розкрив структуру конфіскованих у Януковича коштів

У схемі відмивання коштів брали участь більш ніж 1000 компаній.

Держфінмоніторинг розкрив структуру конфіскованих у Януковича коштів
Фото: interbuh.com.ua

Голова Державної служби фінансового моніторингу Ігор Черкаський повідомив подробиці про кошти колишнього президента Віктора Януковича, конфісковані в дохід держави.

Як повідомляють на сайті Держфінмоніторингу, служба, починаючи з березня 2014 року, провела фінансове розслідування з приводу операцій, здійснених за участю 42 компаній-нерезидентів (у тому числі в офшорних юрисдикціях), причетних до так званої «сім'ї Януковича», яка була пов'язана між собою родинними і діловими інтересами, а також посадово-установчим складом.

Складність розслідування обумовлювалася, зокрема, широким використанням у цих компаніях номінальних утримувачів, які - де-юре бенефіціарні власники - де-факто не мали реальних повноважень для управління бізнесом, що, своєю чергою, було прерогативою колишніх громадських діячів. Також слід враховувати і потужне юридичне лобі схем відмивання коштів, завдяки якому відповідні схеми були слабо вразливими з погляду їхнього розкриття.

Держфінмоніторинг шляхом проведення ґрунтовного аналізу встановив, що зазначені компанії протягом 2010-2013 років через рахунки, відкриті в банках Латвії, прийняли «псевдоінвестиції» в Україні на загальну суму понад 1,3 млрд дол. США.

Надалі з метою легалізації частину цих коштів у розмірі 1,15 млрд дол. США використали для придбання в Україні високоліквідних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), емітованих у доларах США, решту коштів - понад 200 млн дол. США - розмістили на депозитних рахунках у вітчизняних банках.

Чіткий зв'язок компаній-нерезидентів з колишніми можновладними особами України свідчив про те, що зазначені «інвестиції» є нічим іншим, як раніше «виведеними» з України грошовими коштами тими ж екс-чиновниками, і введеними в Україну з метою отримання надприбуткового і високогарантованого доходу з боку держави, а також збереження власних валютних злочинних активів в одному з найбільш безпечних і ліквідних видів державних цінних паперів.

Протягом фінансового розслідування Держфінмоніторинг підтвердив, що до зазначеної схеми відмивання коштів було залучено понад 1000 суб'єктів господарської діяльності.

За результатами фінансового розслідування, відповідно до законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму, Держфінмоніторинг ще в червні-липні 2014 року заблокував кошти на рахунках 19 компаній нерезидентів, які були розміщені в українських банках.

Одночасно, починаючи з березня 2014 року, Держфінмоніторинг підготував і направив у Генеральну прокуратуру України 26 узагальнених (додаткових узагальнених) матеріалів цього розслідування (з візуалізацією злочинних схем).

У рамках кримінального провадження, за поданням Генеральної прокуратури України, на заблоковані Держфінмоніторингом кошти в червні і липні 2014 року суд наклав арешт на суму 1,45 млрд дол. США, частина коштів стала об'єктом конфіскації в дохід держави 28 квітня 2017 року.

Крім того, в рамках зазначеного фінансового розслідування, за зверненням Держфінмоніторингу, на рахунках в Латвії також були заблоковані кошти в розмірі 49,51 млрд дол. США.

Усього станом на травень 2017 року за результатами вжитих заходів за час проведення розслідувань заблоковано й арештовано на рахунках фізичних і юридичних осіб, які мають зв'язок з Януковичем В.Ф. і колишніми високопоставленими особами, кошти в еквіваленті 1,57 млрд дол. США.Нагадаємо, 28 квітня генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що набуло чинності рішення Краматорського райсуду Донецької області про конфіскацію 1,5 мільярда доларів оточення Януковича. Згодом виявилося, що сума трохи менша.

Кошти були конфісковані в рамках вироку Сергію Кашкіну - екс-директору компанії "Газ України-2020" Сергія Курченка.

Вердикт Краматорського райсуду Донецької області має дату 28 березня 2017 року. Суд затвердив угоду про визнання провини від 21 березня між Сергієм Кашкіним і військовим прокурором сил АТО Костянтином Куликом.

Кошти були конфісковані з рахунків Ощадбанку і ПриватБанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram