ГоловнаПолітика

Депутати Європарламенту закликали перевести Зейтуллаєва в Україну

Засуджений до 12 років ув'язнення кримський татарин три тижні тому оголосив голодування.

Депутати Європарламенту закликали перевести Зейтуллаєва в Україну
Руслан Зейтуллаев
Фото: facebook.com/MediaInitiativeForHumanRights

Члени Європейського парламенту закликали російську владу перевести засудженого в Росії фігуранта севастопольської "справи Хізб ут-Тахрір" Руслана Зейтуллаєва на материкову Україну.

Про це йдеться в документі, опублікованому у фейсбуці російським журналістом Антоном Наумлюком.

"Ми, члени Європейського Парламенту, засуджуємо той факт, що сьогодні, 26 квітня 2017 р., Руслан Зейтуллаєв, кримськотатарський активіст, громадянин України, був засуджений російським судом у Ростові-на-Дону до 12 років позбавлення волі", - йдеться в заяві.

Депутати вимагають від російської окупаційної влади гарантувати вільний доступ українських консулів до Руслана Зейтуллаєва і перевезти ув'язненого в Україну.

"Беручи до уваги, що Руслан вже три тижні перебуває на голодування, ми вимагаємо терміново забезпечити незалежний медичний огляд і госпіталізацію", - наголошується в документі.

Нагадаємо, кримського татарина російська влада вважає організатором осередку "Хізб ут-Тахрір", який заборонений в РФ. На території України організація не заборонялася.

Суд над Русланом Зейтуллаєвим, Рустемом Ваїтовим, Нурі Прімовим і Фератом Сайфуллаєвим розпочався у червні 2016 року. Їх заарештували взимку 2015 року в Севастополі і звинувачують в участі у ісламській організації "Хізб ут-Тахрір".

У вересні 2016 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Зейтуллаєва до семи років позбавлення волі, визнавши винним за частиною 2 статті 205.5 КК (участь у діяльності терористичної організації). Слідство вважало його організатором і просило судити за частиною 1 цієї статті, але суд вирішив, що це не доведено і перекваліфікував справу. Сайфуллаєв, Вахітов і Прімов отримали по п'ять років.

В липні 2016 року "Меморіал" визнав Сайфуллаєва, Вахітова, Прімова і Зейтуллаєва політв'язнями.

Наприкінці 2016 року Верховний суд Росії скасував вирок Зейтуллаєву і відправив справу на перегляд. Обвинувачення просило для Зейтуллаєва 17 років колонії суворого режиму. Вирок щодо трьох інших фігурантів кримінальної справи суд підтвердив.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram