ГоловнаПолітика

Російський суд засудив Руслана Зейтуллаєва до 12 років позбавлення волі

Вирок значно жорсткіший порівняно з вересневим.

Російський суд засудив Руслана Зейтуллаєва до 12 років позбавлення волі
Руслан Зейтуллаев
Фото: facebook.com/MediaInitiativeForHumanRights

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Росії засудив фігуранта "справи Хізб ут-Тахрір" Руслана Зейтуллаєва до 12 років позбавлення волі.

Про це написав журналіст Владислав Рязанцев у фейсбуці.

"Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив до 12 років колонії суворого режиму кримського татарина Руслана Зейтуллаєва, обвинуваченого в організації в Криму осередку Хізб ут-Тахріру. Підтримати Зейтуллаєва прийшли понад 20 осіб", - написав журналіст.

Звинувачення просило для Зейтуллаєва 17 років колонії суворого режиму.

Кримського татарина російська влада вважає організатором осередку Хізб ут-Тахріру, яку заборонено в РФ. На території України організацію не забороняли.

Суд над Русланом Зейтуллаєвим, Рустемом Ваїтовим, Нурі Примовим і Фератом Сайфуллаєвим почався в червні 2016 року. Їх заарештували взимку 2015 року в Севастополі і звинуватили в участі в ісламській організації "Хізб ут-Тахрір".

У вересні 2016 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Зейтуллаєва до семи років позбавлення волі, визнавши винним за частиною 2 статті 205.5 КК (участь у діяльності терористичної організації). Слідство вважало його організатором і просило судити за частиною 1 цієї ж статті, але суд вирішив, що це не доведено і перекваліфікував справу. Сайфуллаєв, Вахітов і Примов отримали по п'ять років.

У липні 2016 року "Меморіал" визнав Сайфуллаєва, Вахітова, Примова і Зейтуллаєва політв'язнями.

Наприкінці 2016 року Верховний суд Росії скасував вирок Зейтуллаєву і відправив справу на перегляд. Вирок для трьох інших фігурантів кримінальної справи суд підтвердив.

Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі (Партія ісламського визволення) заборонено в Росії і включено у список терористичних організацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram