ГоловнаПолітика

Аудитори НАБУ: все тільки починається?

Цього тижня Верховна Рада втретє провалила голосування по аудитору НАБУ. Хоча здійснювати перевірку мають троє осіб (кандидат від президента, Верховної ради і Кабміну), саме заповнення квоти парламенту спровокувало скандал, ставши полем битви між коаліцією, яка ратувала за британця Найджела Брауна, і професійними «антикорупціонерами», що підтримували американця Роберта Сторча.

Свій-чужий

Найджел Браун
Фото: Facenews.ua
Найджел Браун

Опоненти влади переконували: Браун – людина Порошенка і до того ж має неоднозначну репутацію (за інформацією Центру з протидії корупції, компанія, де працював Браун отримувала гроші з офшорів російських олігархів Березовського і Ходорковського). На думку нардепа Сергія Лещенка, ризиком є також те, що Браун – приватний детектив: «Найджел Браун – це людина з приватного бізнесу, що є ризиком для такої посади як аудитор НАБУ. У Штатах він має своє детективне агентство, і фактично може виконати будь-яке завдання».

«Інформація про те, що компанія Найджела Брауна «обслуговувала російських олігархів» Бориса Березовського і Володимира Гусинського, про що написали журналісти, спотворена», – заявив натомість народний депутат Володимир Ар’єв. – Журналісти не дописали, що його захищали (Березовського і Гусинського – ред.) від переслідувань Путіна, коли ті втекли за кордон. А ще недоговорили, що Браун займався справою Литвиненка, якого за наказом Путіна отруїли в Лондоні радіоактивним полонієм».

У свою чергу представники коаліції висловлювали побоювання, що американець Роберт Сторч не зможе об’єктивно оцінювати роботу структури, до створення якої сам причетний. Сторч є заступником генерального інспектора США, з 2007 по 2009 рік працював радником з питань правосуддя у посольстві США в Україні, а у 2014 році допомагав писати закон про Національне антикорупційне бюро України. У таборі влади його називають неформальним американським куратором НАБУ. Саме з ним, нібито директор НАБУ Артем Ситник та керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький погоджують свої дії. І американець нібито захищатиме НАБУ, навіть розуміючи, що структура працює недостатньо добре.

Роберт Сторч
Фото: Громадське
Роберт Сторч

21 березня парламент не зміг затвердити членом комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України ані Сторча (за нього проголосували 178 депутатів), ані Брауна (202 голоси «за»). І коаліція раптово змінила гнів на милість: Найджел Браун перестав бути для нардепів з БПП «єдиним ідеальним кандидатом», а Роберт Сторч раптом став майже «своїм».

Президентська гнучкість

Після чергового провалу голосування, нардеп від БПП Мустафа Найєм написав у Facebook: «Роберт Сторч буде запропонований Петром Порошенком в комісію з аудиту НАБУ за квотою президента. Попередньо про це планується оголосити завтра після зустрічі глави держави з послами «Сімки».

Фото: пресс-служба президента

«О, буде, як з блокадою», – сумно сміється позафракційний нардеп Дмитро Добродомов.

«Вони просто оху#ли. Спочатку всі бігали кричали, що треба тягнути за Брауна, а сьогодні вже кажуть, що можна було і за Сторча голосувати. Як можна так зі своєю фракцією? Мельничук, який гнувся на комітеті, піджак Лещенку рвав, от так з ним поступити. В фракції вже почали говорити, що треба дати по зубам АП», – розповідає джерело LB.ua у БПП.

Співрозмовники LB.ua у АП натомість стверджують, що голосування по кандидатурах аудиторів було вільним, жорсткої рекомендації голосувати виключно за Брауна не було.

Для того, щоб протягти кандидатуру Брауна, коаліції потрібно було домовитися з «Опоблоком» або Радикальною партією Ляшка.

Втім, радикали голосували проти обох, а їх лідер заявив, що фракція проти кандидатури будь-якого іноземця.

Голоси «Опоблоку» розділилися – частина підтримала Сторча, частина - Брауна, а деякі взагалі нікого.

«Яка різниця буде це кандидат від влади, чи від антикорупціонерів? Це боротьба за сферу впливу з якої ми не маємо користі», – заявив LB.ua представник «Опоблоку».

Фото: beztabu.net

Та справді вирішальним був тиск західних посольств, які натякали, що потрібним кандидатом є Сторч. Нібито саме через розмову Яценюка із американським послом, велика частина нардепів від «Народного фронту» у вівторок проголосували і за одного, і за іншого кандидата.

У підсумку, парламент вирішив повернути постанову про аудиторів на доопрацювання комітету з запобігання корупції.

Втім, зовсім не факт, що президент дійсно подасть Роберта Сторча по своїй квоті. Заступник фракції БПП Ірина Луценко заявила журналістам, що «Найєм може багато говорити, але в Адміністрації офіційно таку інформацію не підтверджували».

Насправді, прізвище Брауна не є визначальним. І для влади, і для її опонентів важливий не Браун чи Сторч, визначальний саме вплив на висновки аудиту.

Розламаний комітет

Середа, 22 березня, засідає комітет із запобігання корупції.

За довгим столом сидять члени комітету: з однієї сторони – з фракцій БПП та НФ, навпроти – їхні опоненти. Зала стандартно переповнена камерами і журналістами, медійники тут почувають себе, як вдома – через відсутність вільних крісел кореспонденти «УП» і «Громадського» присіли на підлозі позаду нардепа Лещенка. Сам Сергій з початку комітету заглиблений у власний комп’ютер – читає статті, час-від-часу піднімаючи руку для голосування.

Фото: oboz.ua

В «іншому крилі» новачок комітету – представниця БПП Тетяна Ричкова – постійно про щось перешіптується із колегою Ігорем Артюшенком, той часом поглядаючи на екран мобільного, радить Тетяні з приводу голосування.

Всі «повертаються» у залу вже тоді, коли до розгляду доходить питання про аудитора.

«Кандидатури Сторча і Брауна дуже дратівливі для парламенту, тому пропоную відкинути їх і шукати нові. Наприклад, можна запропонувати когось із трьох кандидатів, яких громадськість подавала уряду (21 березня ЦПК і Transparentcy International запропонували Кабміну обрати по своїй квоті одного з трьох іноземних прокурорів: гендиректора Європейського управління боротьби з шахрайством Джованні Кесслера, іспанського прокурора Карлос Кастресана, або американського прокурора Марту Бьорш)», – починає нардеп Віктор Чумак.

«В будь-якому випадку ми маємо запитати самих кандидатів, чи погоджуються вони йти по квоті парламенту. А то не кожен захоче змагатися з «лижним інструктором», – ядуче кидає голова комітету Єгор Соболєв, маючи на увазі Найджела Брауна.

«Ну навіщо знову переходити на метафори, – зривається нардеп від БПП Іван Мельничук. – Лижний інструктор – це фамілія?».

«Це діагноз», – з усміхом відповідає Соболєв.

Егор Соболев
Фото: n-v.com.ua
Егор Соболев

«І після цього ви просите ходити нас на комітет?», – обурюється розчервонілий Мельничук.

Подібні сценки на засіданнях комітету з запобігання корупції не рідкість відтоді, як комітет поповнився трьома провладними нардепами (Тетяною Ричковою та Андрієм Немировським від БПП і позафракційним Юрієм Буглаком). Після цього всередині чітко оформилися дві групи. З однієї сторони — БПП , НФ і «Відродження», з іншої – «Самопоміч», «Батьківщина», РП і позафракційні.

«Деякі члени комітету шантажують своєю присутністю. Натякають, що якщо ми приймемо не те рішення, яке їм сподобається, вони не ходитимуть на комітет. Але це їхня робота, народний депутат гроші отримує за це», – критикує коаліційних членів комітету нардеп Сергій Лещенко.

Зрештою, після гарячого обговорення, у середу комітет таки ухвалив рішення щодо аудиторів.

Депутати вирішили підтримати пропозицію Чумака. Вони запропонують Кесслеру, Кастресану або Бьорш піти в НАБУ від парламенту. Якщо прокурори погодяться, комітет зможе рекомендувати Верховній Раді призначити одного з них або оголосити новий конкурс.

Судячи із розбіжностей у комітеті, навряд чи його членам вдасться одноголосно обрати єдиного кандидата.

Заступник фракції БПП Ірина Луценко також допускає, що від БПП будуть внесені нові кандидатури. Не цурається вона й ідеї проведення ще одного конкурсу: «Якщо не проходить жодна кандидатура, на цьому питання аудитора НАБУ не закінчується. Значить, будуть обрані інші претенденти, значить, будуть розглядатися і інші люди», – сказала, Луценко журналістам 21 березня.

А тим часом в уряді…

Поки у Верховній Раді розігрується мильна опера, а в Адміністрації президента обдумують, як краще розіграти комбінацію, уряд ще минулого тижня почав проводити «консультації з громадськістю», яка запропонувала уряду все тих же Марту Бьорш, Карлоса Кастресану та Джованні Кесслера.

Активісти «антикорупційної спільноти» стверджують, поки Гройсман показав себе «дуже позитивно». Водночас у них є побоювання, що прем’єр може підтримати "слабенького" українського кандидата». Вони впевнені, "слабкого" аудитора буде достатньо, щоб контролювати проведення перевірки роботи НАБУ.

«Антикорупціонери» не полишають надії, що президент таки подасть Роберта Сторча по своїй квоті. І якщо парламент затвердить когось із "нового" списку кандидатів (Кесслера, Кастресана або Бьорш), вирішальний хід буде за Кабміном.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram