ГоловнаЕкономікаФінанси

Путін запропонував МВФ дати Україні $3 млрд на виплату "кредиту Януковича"

Президент Росії вважає, що так всі будуть задоволені

Путін запропонував МВФ дати Україні $3 млрд на виплату "кредиту Януковича"
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін запропонував Міжнародному валютному фонду дати Україні $3 млрд на погашення нею єврооблігацій, викуплених Росією у 2013 році в рамках фінансової допомоги режиму Віктора Януковича.

Про це пише ТАСС.

"Ми давно вже отримали право вимагати виплати цього боргу раніше, ніж у грудні, маючи на увазі, що настали умови відповідно до нашого контракту про надання по суті цього кредиту, але ми не робили цього саме для того, щоб не ставити наших українських партнерів у скрутне становище і не посилювати без того складну ситуацію в економіці", - заявив Путін у вівторок на нараді з членами уряду.

Він доручив російському мінфіну порушити питання погашення цього боргу на переговорах з МВФ.

"А чому МВФ не хоче додати Україні ці $3 млрд, щоб вона могла розплатитися? Мені здається, що легше піти таким шляхом: додати Україні $3 млрд, щоб вона могла розплатитися, і всі були б задоволені, і працювали б без такої напруги", - сказав він.

У свою чергу глава мінфіну Антон Сілуанов заявив, що готує план дій у разі, якщо Україна не заплатить за єврооблігаціями. За його словами, РФ буде звертатися в міжнародні арбітражні суди та до МВФ.

Нагадаємо, наприкінці 2013 року Янукович відмовився від підписання Угоди про асоціацію з ЄС в обмін на отримання від Росії 15 млрд доларів фінансової допомоги. У зв'язку з початком Євромайдану Україна отримала тільки 3 млрд доларів.

Термін їхнього погашення настає у грудні 2015 року, і Україна зараз вимагає від Росії списати 20% боргу, а решту суми відтермінувати на чотири роки. Якщо МВФ визнає ці папери комерційним боргом, Україна може ввести мораторій на їхню виплату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram