ГоловнаКультура

Гогольфест відбуватиметься на 14 локаціях ВДНГ

Фестиваль пройде з 17 по 27 вересня

17 вересня на території «Експоцентру України» відбудеться відкриття 8-го фестивалю сучасного мистецтва Гогольфест, в рамках якого представлять новий перформанс «Мистецтво світу».

Про це повідомив керівник фестивалю Влад Троїцький 14 вересня під час прес-туру територією ВДНГ, де організатори та куратори програм Гогольфесту презентували основні локації фестивалю. Напередодні фестивалю в багатьох павільйонах вже відбуваються репетиції заходів і монтаж інсталяцій, сцен і декорацій.

«14 павільйонів такого величезного простору ми зважилися взяти на свої плечі. Потрібно розуміти, що коли ВДНГ проектувалося, його не задумували як фестивальну локацію, - розповідає Влад Троїцький. - Тут немає нормально обладнаних павільйонів під перформативне мистецтво, театр, музику - це все нам доводиться обладнувати самим. Ми спробували відкрити потенцію павільйонів ВДНГ як новий інноваційний простір. Це був виклик нам, і ми постаралися на нього гідно відповісти».

Фестивальні події протягом 11 днів проходитимуть на 14 локаціях експоцентру. Так, 6 павільйон займає кінопрограма, в рамках якої відбудуться покази фільмів від фестивалю Docudays UA, кіношкіл ВДІКу, школи Марини Розбєжкіної, а також кіноогляд СУК «On/Off».

Третій павільйон займає програма академічної музики Гогольфесту.

«17 числа у виконанні дуету Сергія Чиркова та Станіслава Мензульского прозвучить композиція сучасного норвезького композитора, - розповіла координатор програми Юлія Ваш. - Чому варто йти на цю програму? Ви почуєте, як звучить сучасність, бо музику, яку ви почуєте на концертах, ви не зможете знайти в YouTube або десь в інтернеті. Наприклад, в заключний день фестивалю буде грати всесвітньо відомий піаніст Ян Пейс. Його музику можна почути тільки на дисках або концертах. Щоб зрозуміти, що діється в мистецтві зараз, необхідно слухати цю музику «в живу».

Цього року в рамках музичної програми три концерти представить музичне агентство «УХО».

«Агентство «УХО» дає на Гогольфесті лише три концерти, але досить експресивних та експериментальних. Від академічної програми цього року ми відходимо і робимо проект, який називається «.AVI» - це три концерти, які припускають аудіовізуальну імпровізацію, - анонсує Саша Андрусик, співзасновник агентства. - Ми займаємося в основному жанровою імпровізаційною музикою, яка виникла на стику нової музики і free-jazz. Незважаючи на те, що є достатньо стабільний аудіоелемент, візуальна частина завжди інша. Музиканти будуть співпрацювати з художниками, сценографами і танцюристами. Шукайте нас у 7, 9 і 3 павільйонах».

9 і 7 павільйони відвели під головну сцену, де виступлять хедлайнери програми. А в 11 пройде дитяча програма, яка вперше цього року буде працювати всі дні фестивалю і є міні-Гогольфестом, оскільки розбита на ті ж частини, що й основна.

У 17 павільйоні учасники театральної програми представлять перформанс «Метаморфози пана К.», оперу «Рожевий бутон» від «Хамерман знищує віруси», а також прем'єру від російського театру DOC - «Коротка історія російського інакомислення».

21 павільйон - локація візуальної програми.

«Основна локація візуальної програми - 21 павільйон і частина 13-го, яку ми створювали спільно з хореографічною програмою. Також у нас є зовсім дивний і новий простір, який ніхто ніколи не бачив, - це шахта. Основний наголос на відео-арт, фотороботи, трохи живопису, перформативного програму і в рамках візуальної є ще велика освітянська програма. Покажуть свої роботи учасники Венеціанської бієнале», - поділилася Дарія Кольцова, куратор візуальної програми.

У 13 павільйоні глядачі зможуть побачити заходи хореографічної програми, головними подіями якої стануть прем'єра вистави Юрія Пристаєцького «Коридор», одноактний балет Stabat Mater від хореографа Едварда Клюга і балет-антиутопія «Священна весна» Христини Шишкарьової.

«Що таке Гогольфест-2015 і про що ми мріємо цього року? Медіа нам постійно нав'язують катастрофічну картину світу: все погано - економіка, війна, корупція, відсутність реформування. Подивився новини - і день якось відразу не вдався. Виникає питання: хто займається проектуванням завтрашньої України? Ми для себе знайшли відповідь: якщо не ми, то ніхто. Художники і вся гуманітарна сфера - це сталкери в завтрашній день. Вони його роблять і відчувають. Наш головний меседж: «Дегустація завтрашнього дня вже сьогодні». Це звернення до всіх, хто втомився перебувати в катастрофічній свідомості і сидіти в капсульованому світі і говорити, що не склалося», - вважає Троїцький.

Нагадаємо, раніше планувалося провести фестиваль на території кіностудії ім. Довженка. Торік 7-й Гогольфест відбувся на колишньому заводі металоконструкцій в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram