ГоловнаКультура

Ювілейний кінофестиваль "Молодість" оголосив перших учасників

КМКФ "Молодість" відбудеться з 24 жовтня по 1 листопада

Ювілейний кінофестиваль "Молодість" оголосив перших учасників
Фото: facebook.com/Molodistfest

45-й Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість" відкриється 24 жовтня фільмом британського режисера Ендрю Хея "45 років".

Про це оголосив генеральний директор КМКФ Андрій Халпахчі 10 вересня на прес-конференції у Fedoriv Hub.

Фільм-відкриття фестивалю "45 років" брав участь у конкурсній програмі 65-го Берлінського фестивалю, а виконавці головних ролей Шарлотта Ремплінг і Том Кортні одержали два Срібні Медведі за кращі чоловічу і жіночу ролі.

Церемонії відкриття і закриття фестивалю відбудуться у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка.

"Проведення відкриття та закриття фестивалю в театрі Франка обумовлено насамперед економією, оскільки Палац Україна для нас дуже дорогий, - розповів арт-директор фестивалю Андрій Халпахчі. - Раніше ми анонсували інший фільм відкриття - фільм Паоло Сорентіно "Youth" ("Молодість"), проте у нас виникли дуже великі труднощі з вітчизняним дистриб'ютором картини - компанією "Артхаус трафік", які змінили назву фільму на "Юність". Крім того, компанія попросила удвічі більшу ціну порівняно з іноземними дистриб'юторами за разовий показ цього фільму на фестивалі. Водночас багато вітчизняних дистриб'юторів надають нам фільми для показу безкоштовно".

"45 років - це, з одного боку, вже привід для кризи середнього віку, але боротьба за "Молодість" не дає негативним моментам головувати. "Молодість" далеко не перший рік залишається майданчиком, який формує дух хорошого кіно, і є тими кінематографічними воротами, які впускають до України кінематографістів з усього світу і знайомлять їх з українською культурою і кіно. Крім того, в програмі 45-ї "Молодості" буде дуже багато українських картин. Цього року ми обмежені в ресурсах, але оскільки фестивалю вже 45 років, його необхідно підтримувати і Держкіно виділяє на сьогодні 552 000 гривень", - заявив Пилип Іллєнко, голова Держкіно.

У рамках кінофестивалю представлять новий проект "КіноКраїна" - ініціатива, яка об'єднує українських теле- і кіновиробників навколо ідеї розвитку українського кіно. Крім того, вперше за історію проведення пітчинг під час Boat Meeting, переможець отримає приз у вигляді сервісних послуг від компанії Film.ua Group на суму у 10 000 євро.

Традиційно у конкурсній програмі кінофестивалю 6 секцій: Міжнародний конкурс, в якому покажуть повнометражні ігрові фільми, дебютні короткометражки та студентські фільми, Національний конкурс, "Молодість - дітям" та конкурсна програма ЛГБТ-фільмів "Сонячний зайчик".

Програма "Сонячний зайчик" відкриється стрічкою німецького режисера Хайнера Карова "Камінаут". Її представить виконавець головної ролі Матіас Фрайхоф, який стане одним із членів головного журі. Варто зазначити, що цього року фільми цієї програми покажуть у кінотеатрі "Київ", оскільки там у охорони більше можливостей уникнути конфліктів.

На прес-конференції також стало відомо, що журі Національної програми очолить український режисер Роман Балаян.

У позаконкурсній програмі у глядачів буде можливість побачити українські прем'єри, німецькомовне і франкомовне кіно, скандинавську панораму, програму "Фестиваль фестивалів" і ретроспективну програму "Сторіччя". Так, у програмі кінофестивалю французька стрічка "Розенна" Івана Ле Мойна, фільм-номінант на Оскар-2016 від Німеччини "У лабиринті мовчання" Джуліо Річареллі, а скандинавську програму відкриє фільм ісландського режисера Грімура Хаконарсона "Барани".

В рамках ретроспективної програми, присвяченої 100-річчю від дня народження майстрів світового кінематографа до уваги глядачів представлять "Касабланку" Майкла Кертіса (століття Інгрід Бергман), "Грек Зорба" Міхаліса Какоянніса (століття Ентоні Квіна), "Леді з Шанхаю" Орсона Велса.

За словами Андрія Халпахчі, в рамках цієї програми чекають приїзду польської акторки Данути Шафлярської, якій нещодавно виповнилося 100 років. З її участю покажуть фільм "Час помирати" режисера Дороти Кендзежавської.

Фільм Сергія Лозниці "Подія", який зараз демонструється на Венеційському кінофестивалі, також покажуть поза конкурсом. Це документальна стрічка про події серпня 1991 року - розпад СРСР. Також представлять картину американського режисера Девіда Новака "Finding Babel".

Традиційно фестиваль проводитиметься у кінотеатрах "Київ", "Кінопанорама", "Сінема-Сіті", "Kronverk Cinema Skymall". Також глядачі зможуть побачити фільми програми в кінотеатрі "Жовтень", який відкриється напередодні кінофестивалю 18 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram