ГоловнаСвіт

Прем'єр Словаччини про "Північний потік-2": Західна Європа робить з нас ідіотів

Роберт Фіцо назвав E.On, Shell і Engie зрадниками.

Прем'єр Словаччини про "Північний потік-2": Західна Європа робить з нас ідіотів
Роберт Фицо
Фото: EPA/UPG

Прем'єр Словаччини Роберт Фіцо різко розкритикував підписання західноєвропейськими компаніями договору з "Газпромом" про розширення "Північного потоку". Він підкреслив, що Європейська рада тривалий час говорила, що Україні потрібно допомогти залишитися транзитером газу, що Україні потрібно допомогти пережити зиму, і Словаччина послухалася, організувавши "малий реверс". Але після цього газові компанії із Західної Європи підписують договір з "Газпромом".

"Хотів би сказати нормально, але змушений сказати емоційно: вони роблять з нас ідіотів. Тому що не можна кілька років говорити про те, як потрібно стабілізувати ситуацію, а потім прийняти рішення, яке ставить не тільки Україну, а й Словаччину в невигідні умови", - обурився Фіцо на спільному брифінгу після зустрічі з прем'єром України Арсенієм Яценюком.

Він підкреслив, що "Північний потік" обходить не тільки Україну, а й Словаччину. "Україна недорахується мільярдів, а Словаччина - сотень мільйонів євро", - заявив Фіцо.

Прем'єр Словаччини відкидає аргумент, що "Північний потік-2" - це виключно бізнес-угода. "Я переконаний, що західноєвропейські газові фірми, які ведуть бізнес на території Європейського Союзу, зрадили європейські країни, у тому числі Словаччину, і діють всупереч тим розмовам, які ведуться всередині ЄС", - сказав він.

Нагадаємо, російський "Газпром" 4 вересня підписав з європейськими енергокомпаніями зобов'язуючу акціонерну угоду щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2". Підписання не анонсувалося до останнього моменту. "Газпром" володітиме контрольним пакетом, німецькі E.On і Wintershall, австрійська OMV і англо-голландська Shell отримають по 10%, французька Engie - 9%.

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії до Німеччини через Балтійське море. Передбачається, що маршрут по дну моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, запущеного в 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram