ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" повернувся до проекту розширення "Північного потоку"

Росія підписала меморандум з E.On, Shell і OMV

"Газпром" повернувся до проекту розширення "Північного потоку"
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" знову повернувся до проекту розширення газопроводу "Північного потоку".

У четвер на Петербурзькому економічному форумі компанія підписала з німецькою E.On, голландською Shell і австрійською OMV про будівництво третьої і четвертої ниток наявного газопроводу, пише "Интерфакс".

Найближчим часом сторони мають приступити до створення спільної компанії для реалізації проекту. При цьому кінцевою точкою обох ниток буде Німеччина, раніше планувалося одну з них протягнути до Великобританії.

Продуктивність нового газопроводу становить 55 млрд куб. м в рік.

Нагадаємо, зараз через "Північний потік" до Європи постачається щорічно 55 млрд кубометрів газу. Це близько 10% від обсягу, який споживає Євросоюз. Першу нитку газопроводу запустили в листопаді 2011 року, другу - в жовтні 2012 року. Будівництво коштувало $7,4 млрд.

Взимку цього року голова ради директорів "Газпрому" Віктор Зубков заявив, що ситуація на ринку газу зараз погана, через що компанія змушена відкласти проекти з розширення.

На початку грудня минулого року Росія відмовилася від будівництва "Південного потоку", який мав забезпечувати Європу газом в обхід України. Натомість Росія вирішила використовувати так званий "Турецький потік".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram