ГоловнаЕкономікаБізнес

Скасування податкових пільг може обвалити сільське господарство, - експерти

Падіння виробництва через скасування спецрежиму ПДВ може сягнути 8%

Скасування податкових пільг може обвалити сільське господарство, - експерти
Фото: Макс Левин

Скасування пільг із податків для села обвалить внутрішнє виробництво молока і м'яса, а також скоротить десятки тисяч робочих місць. Про це на парламентських слуханнях 17 червня заявив президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Лісітсса, пише "Корреспондент".

Експерт прокоментував ініціативу уряду зняти спецрежим з відшкодування ПДВ, що діє на селі сьогодні. Зазначимо, що цю резолюцію Кабміну парламент відхилив учора. "Уже з 2017 року Україна стане імпортером молочної продукції - третину внутрішнього ринку займе імпорт. Це означає, що з наступного року два мільйони голів худоби скоротять, а 30 000 робочих місць знищать", - пророкує експерт.

На його думку, "це тільки початок втрат" - збитки для інших галузей АПК сягнуть десятків мільярдів.

Водночас, як вважають у Нацакадемії аграрних наук України, скасування спецрежиму з ПДВ обвалить виробництво в агросекторі на 8%. Про це заявила Ануш Балян, в.о. віце-президента Академії.

За даними представника профільного комітету ВР, спеціальний податковий режим - це єдина державна підтримка АПК на сьогодні. "Ця підтримка узгоджена з СОТ, вона логічно вписується в нашу угоду про асоціацію з Європейським Союзом", - заявив заступник голови комітету з питань агрополітики Олександр Бакуменко.

На його думку, спецрежим з ПДВ для села не має "руки чиновника", завдяки чому кошти залишаються на рахунках сільгосппідприємств.

Нардеп також поставив під сумнів скасування спецрежиму для виконання умов МВФ. "Для Міжнародного валютного фонду головне - збалансування доходів і видатків держбюджету. Ми говоримо мовою цифр, макроекономіки про те, що цього робити не можна".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram