ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" домовився з європейцями про розширення "Північного потоку"

Реалізація проекту загрожує позбавити Україну грошей від транзиту газу

"Газпром" домовився з європейцями про розширення "Північного потоку"
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" у п'ятницю підписав з європейськими енергокомпаніями зобов'язувальну акціонерну угоду про будівництво газопроводу "Північний потік-2".

Підписання не анонсувалося до останнього моменту. "Газпром" володітиме контрольним пакетом, німецькі E.On і Wintershall, австрійська OMV і англо-голландська Shell отримають по 10%, французька Engie - 9%.

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії до Німеччини через Балтійське море. Передбачається, що маршрут по дну моря, а також точка входу у газотранспортну систему Німеччини у Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, запущеного у 2011 році.

Як пише російський "Коммерсант", реалізація проекту дозволить відмовитися від поставок газу через Україну і позбавить Київ транзитних платежів.

Нагадаємо, навесні міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що Росія з великою імовірністю відмовиться від транзиту газу через Україну після 2019 року на користь інших, наразі не збудованих газопровідних маршрутів і що чинний транзитний контракт не продовжуватимуть. Утім, наприкінці червня глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що переговори про транзит газу через Україну після 2019 року будуть.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram