ГоловнаЕкономікаДержава

Розкрито схему фінансування ДНР Україною

Постачальник вугілля для "Центренерго" віддає 20% у бюджет "республіки"

Розкрито схему фінансування ДНР Україною
Фото: Макс Левин

Служба безпеки України розслідує причетність до фінансування "ДНР" людини, якій, на думку спецслужби, підконтрольне приватне підприємство "Сприяння" (Костянтинівка, Донецька область). Це підприємство - один із постачальників вугілля із зони АТО для держкомпанії "Центренерго".

Як ідеться у визначенні Жовтневого районного суду Маріуполя від 11 серпня, підконтрольна "Особа_2" ПП "Сприяння" відповідно до наданих їй преференцій від керівництва терористичної "ДНР" на території, тимчасово непідконтрольній владі України, в тому числі території міста Торез, здійснює видобуток вугільної продукції без відповідного дозволу державних органів України та подальше його протиправне переміщення на територію інших регіонів України, де збуває цю продукцію, а кошти передає терористичній "ДНР".

Агентство "Українські Новини" нагадує, що ПП "Сприяння" вказано в переліку компаній-постачальників вугілля "Центренерго" у 2015 році. Цей перелік оприлюднила сама "Центренерго" у відповідь на запит нардепа Вікторії Войціцької.

Також в ухвалі суду сказано, що фінансування "Особою_2" ДНР здійснюється з використанням комплексу суб'єктів підприємницької діяльності, зареєстрованих як в Україні, так і за кордоном, які фактично належать "Особі_2", але для прикриття незаконної діяльності юридично оформлені на підставних осіб, у тому числі й ПП "Сприяння", засновником якого є мати "Особи_2".

Згідно з даними Єдиного держреєстру фізичних та юридичних осіб, засновник "Сприяння" - Тетяна Автономова.

Її син, Дмитро Автономов, на сайті "Ради міністрів ДНР" вказується як керівник підприємств "Донбасвугілля" і "Східвуглемет".

За даними СБУ, отримані від продажу вугілля кошти надходять у безготівковому вигляді на банківські рахунки підконтрольних Автономовій компаній і потім переказуються на адресу компанії "Торгові Системи" (Ростов-на-Дону, Росія), заснованої 2 березня 2015 року. Її засновником і керівником є Євген Теплов.

"Надалі переведені з безготівкової форми в готівку кошти через непідконтрольні Україні ділянки кордону з Російською Федерацією перевозять на територію терористичної ДНР, де передаються безпосередньо "Республіканському банку "ДНР", під виглядом "податків" і "благодійної допомоги"... Серед валових надходжень до "бюджету" терористичної організації "ДНР" частка фінансування "Особою_2" складає щонайменше 20%", - йдеться в ухвалі суду.

Суд прийняв аргументи СБУ і заарештував 37 вагонів з вугіллям марки "А", видобутим в інтересах власника ПП "Сприяння" для подальшого продажу в Україні.

Агентство "Українські Новини" також нагадує слова профільного міністра Володимира Демчишина про те, що всі постачальники вугілля із зони АТО для "Центренерго" попередньо проходять перевірку СБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram