ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада заборонила дроблення депозитів

Депутати проголосували за реформу системи гарантування вкладів

Рада заборонила дроблення депозитів
Фото: Макс Левин

Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект №2045а, який входить до пакету законів, необхідних для отримання другого траншу МВФ. Його підтримали 248 народних депутатів.

Цей проект посилює контроль НБУ за проблемними банками та вносить зміни в систему гарантування вкладів фізичних осіб, які дозволять швидше банкрутити банки і виплачувати компенсації вкладникам, але при цьому шанси врятувати погані установи нібито мають підвищитися.

Зокрема, парламент вирішив заборонити дроблення депозитів, коли великі вклади діляться на більш дрібні - в межах 200 тисяч гривень - і записуються на кількох фізосіб. Таким чином вони потрапляють під гарантовану компенсацію з боку Фонду гарантування вкладів. Тепер ФГВФО не повертатиме вклади за наявності ознак їхнього дроблення, розміщення внаслідок шахрайських дій або знаходження під арештом.

Документ також вводить кримінальну відповідальність керівників банку за внесення неправдивих відомостей про вкладників і зобов'язує банки щодня оновлювати базу даних вкладників.

Для порятунку неплатоспроможних банків дозволять їхній продаж не тільки одиничним інвесторам, але й об'єднанням, а також державі та держбанкам через обмін зобов'язань банку (крім поточних та депозитних рахунків) на акції додемісії.

Нагадаємо, що за останні півтора року в Україні довелося закрити 53 банки. Уряд підготував цей законопроект для вирішення проблем, з якими зіткнулися НБУ і ФГВФО за цей час.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram