ГоловнаЕкономікаБізнес

Обшуки в "Укрзалізниці" пройшли у радника директора і керівництва департаменту електропостачання

Слідчі дії проводили Генпрокуратура та МВС.

Обшуки в Адміністрації залізничного транспорту України (Укрзалізниця) відбулися в кабінетах радника генерального директора з фінансових питань Дмитра Попеля та керівництва департаменту електрифікації та електропостачання.

Слідчі дії проводилися стосовно заступника начальника служби ГУ енергозбуту "Укрзалізниці" Валерія Людмірського, про що свідчить відеозйомка, зроблена правоохоронцями, пише РБК-Україна

Як повідомили в прес-службі "Укрзалізниці", слідчі дії проводилися спільною групою головного слідчого управління Генеральної прокуратури України та підрозділами МВС Києва. Вони проходять в рамках досудового розслідування за фактом зловживань при постачанні електроенергії за нерегульованими тарифами. Санкцію на обшук видано Печерським районним судом.

За інформацією прес-служби МВС України, посадовим особам "Укрзалізниці" інкримінують розтрату державних коштів при закупівлях електроенергії. Протягом 2014 року і п'яти місяців поточного року "Укрзалізниця" втратила понад 200 мільйонів гривень.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що розкрадання державних коштів відбувалося організованою групою, створеною посадовими особами Державної адміністрації залізничного транспорту України, ДП "Енергоринок", НКРЕ та групою компаній ТОВ "ТД "Газенерго", ТОВ "Укренерготранзит", ТОВ "Енерготраст", ТОВ "Західенергогруп", - йдеться в повідомленні.

У МВС зазначили, що за сприяння чиновників з НКРЕ з 2000 по 2014 роки ці підприємства з порушенням ліцензійних умов отримали ліцензії на право постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом.

За сприяння керівництва ДП "Енергоринок" було безпідставно надано знижки на придбання електроенергії підприємствам групи компаній ТОВ "ТД "Газенерго", підконтрольних ОЗГ. Також безперешкодно щомісяця узгоджувалися заявки на обсяги придбання електроенергії для залізниць.

Крім того, залізницями закуповувалася електроенергія за ціною, вищою в середньому на 0,20 грн/КВт-год (або на 22%) від ціни на оптовому ринку електроенергії.

Різниця від надміру сплачених залізницею державних коштів і коштів, витрачених на закупівлю електроенергії в ДП "Енергоринок", легалізувалася незалежним постачальником шляхом перерахування на ряд підприємств з ознаками фіктивності.

Головне слідче управління Генпрокуратури відкрило кримінальне провадження за фактом розкрадання державних коштів при здійсненні закупівель енергоносіїв, призначених для потреб залізниць України. Кримінальне провадження відкрито за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

При проведенні процесуальних дій правоохоронці виявили та вилучили кошти в гривні та іноземній валюті, а також ювелірні вироби.

Нагадаємо, в червні тоді ще в.о. керівника "Укрзалізниці" Максим Бланк розпорядився припинити співпрацю з незалежними постачальниками електроенергії і купувати її на оптовому ринку, а також готувати нові тендери на закупівлю електроенергії. За його словами, гроші, отримані від "Укрзалізниці", постачальники відправляли в податкові ями і виводили в офшор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram