ГоловнаЕкономікаФінанси

Верховний Суд оскаржив систему гарантій банківських вкладів

Закон про ФГВФО можуть визнати неконституційним

Верховний Суд оскаржив систему гарантій банківських вкладів
Фото: Макс Левин

Верховний Суд на початку липня звернувся до Конституційного Суду з проханням визнати неконституційною нинішню модель гарантій депозитів.

Як повідомляє "Фінмайдан", суддів обурює, що Фонд гарантування вкладів фізосіб виконує функції нагляду за неплатоспроможними банками, хоча не є органом державної влади.

Також у зверненні наголошується, що закон ставить вкладників у нерівні умови. Судді не задоволені тим, що спочатку компенсацію отримують фізособи - власники поточних рахунків і депозитів, термін яких вже завершився, і лише потім інші. Крім того, в заяві йдеться, що ліміт гарантій у розмірі 200 тис. грн на людину обмежує права інших вкладників, в тому числі які мають мільйони гривень, а права вкладників-юросіб взагалі "скасовуються", оскільки їхні кошти не гарантуються ФГВФО.

"Кошти таких вкладників повертаються тільки після виведення неплатоспроможного банку з ринку, чим обмежуються їхні права. Право приватної власності на вклад де-юре зберігається, але де-факто проведені Фондом заходи можуть бути неефективними, а гроші можуть так і не повернути", - йдеться у поданні ВСУ. Тому голова ВСУ Ярослав Романюк попросив визнати весь закон таким, що не відповідає Конституції.

Якщо раптом оскаржуваний закон визнають неконституційним, автоматичного скасування гарантій не буде. "Це має привести до повернення порядку регулювання ринку фінпослуг до 2012 року, повернення функцій регулятора Нацбанку, а також урівняння прав всіх вкладників без винятку на законодавчому рівні", - вважає керуючий партнер правової групи "Домініон" Олександр Пінчук.

"Визнання закону неконституційним тягне його скасування на майбутнє і не має зворотної дії. Тому визнати дії Фонду незаконними в суді і відмотати відшкодування вкладів або введення тимчасової адміністрації в банк-банкрут не вийде", - додає юрист юридично-консалтингової компанії "Де-юре" Андрій Павлишин.

Нагадаємо, що за останні півтора року з ринку вивели 53 банки, тимчасові адміністрації в них підпорядковуються Фонду гарантування вкладів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram