ГоловнаЕкономікаБізнес

Чиновники Януковича не повинні керувати "Укрзалізницею", - "Всеукраїнська люстрація"

"Знімати треба всіх до керівників середньої ланки"

Чиновники Януковича не повинні керувати "Укрзалізницею", - "Всеукраїнська люстрація"
На фото стандартна ситуація з квитками
Фото: Тетяна Чорновіл

У керівництво держпідприємств ставлять людей, які працювали на керівних посадах за колишньої влади, щоб реанімувати старі корупційні схеми. Про це, коментуючи призначення нового в.о. "Укрзалізниці" Олександра Завгороднього, заявив заступник голови громадської організації "Всеукраїнська люстрація" Олександр Куліковський.

"Знімати треба всіх до керівників середньої ланки, а тих, хто нижче за середню ланку, уже перевіряти на причетність до корупційних схем. З держпідприємствами, з тією ж "Укрзалізницею" точно так само. Подивіться на цю ситуацію: людина обіймала керівну посаду за Януковича в іншої області. Таких випадків вистачає, коли людей з однієї області переводять в центр", - цитує Куліковського РБК-Україна.

За його словами, влада добре знає, які схеми використовували "старі" чиновники в минулому, тим не менш, це не заважає їхньому повторному призначенню. "Навіщо уряд це робить? Тому що, на жаль, у країні нічого не змінилося. Я не хочу зараз звинувачувати Кабмін, хоча це їхня вина, або звинувачувати президента, Генеральну прокуратуру, але вони все знають. Усі про всіх знають - хто працював, за якими схемами, хто кому носив гроші, всі алгоритми відомі. І всі ці люди призначаються на посади, бо нова влада сіла на колишні схеми. І суми відкатів та корупційних дій зараз навіть вищі, ніж за Януковича", - підкреслив Куліковський.

Він попередив, що громадськість продовжить боротьбу з корупційними схемами та призначеннями керівників без прозорих конкурсів. "Ми, як громадська організація, тиснемо ці схеми, проводимо свої розслідування, ламаємо корупційні складові у конкурсах. Коли призначають виконувача обов'язків без конкурсу це жахливо. Ми цим питанням з призначенням будемо займатися", - пообіцяв він.

Олександра Завгороднього призначили в.о. генерального директора "Укрзалізниці" 8 липня 2015 року без проведення конкурсу. У 2010-2011 роках він обіймав посаду головного інженера-першого заступника начальника Придніпровської залізниці, працюючи під керівництвом регіонала Олександра Момота, якого звинувачували у скоєнні розкрадань на суму понад 70 мільйонів гривень. Цього тижня на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Завгородній заявив журналістам, що на Придніпровській залізниці сам він корупції не помічав. Останні 2,5 роки новий глава Адміністрації залізничного транспорту очолював Укртрансінспекцію у Запорізькій області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram