ГоловнаЕкономікаБізнес

У Росії виникли проблеми з випуском Ан-148 без України

Терміни постачання літаків для Міноборони РФ можуть зірвати.

У Росії виникли проблеми з випуском Ан-148 без України
Фото: Макс Левин

Воронезький авіазавод не встигає вчасно поставити Міноборони РФ два літаки Ан-148-100 у зв'язку з відмовою українського контрагента постачати деталі для збірки.

"Причиною стала відмова постачання основних стійок шасі українським постачальником. Зараз їхнє виробництво освоєно нижегородським підприємством «Гідромаш»", - заявив заступник міністра оборони РФ Юрій Борисов у четвер, пише "РИА Новости".

Воронезький авіазавод підписав контракт на постачання 15 Ан-148-100Е в травні 2013 року. Термін постачання літаків - з 2013-го по 2017 рік. Перший літак за контрактом авіазавод передав військовому відомству на початку грудня 2013 року, другий - у лютому 2014 року, третій - на початку липня 2014 року, четвертий - наприкінці серпня 2014 року, п'ятий - у січні 2015 року. Наприкінці квітня на майданчику почалися льотні випробування шостого Ан-148-100Е. До кінця року мали поставити також сьомий, восьмий і дев'ятий літаки.

Виробництво Ан-148 налагоджено у Воронежі та Києві і до початку російської агресії здійснювалося в кооперації заводів. До 65% комплектуючих літаків, за даними російської компанії "Ільюшин Фінанс" виготовляють на російських підприємствах, тому в РФ їх вважають продуктом російського виробництва.

Особливістю цього типу повітряних суден є високе розташування двигунів, що дозволяє літаку здійснювати зльоти і посадки навіть на аеродромах з низькою якістю покриття, наприклад з ґрунтовою смугою.

Нагадаємо, що в Росії без українських турбін застопорилося будівництво фрегатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram