ГоловнаКультура
Спецтема
"Исламское государство"

Бойовики ІД розбили кувалдами шість древніх статуй у Пальмірі

Серед знищених артефактів була триметрова статуя лева, вік якої становив близько 2000 років

Бойовики ІД розбили кувалдами шість древніх статуй у Пальмірі
Город Пальмира, Сирия
Фото: EPA/UPG

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) знищили кілька артефактів сирійського міста Пальміра.

Як повідомляють BBC News, екстремісти опублікували фотографії, на яких вони прилюдно розбивають кувалдами шість древніх статуй.

Серед знищених артефактів була триметрова статуя лева, вік якої становив близько 2000 років. Директор Департаменту старожитностей і музеїв Сирії Маамун Абделькарім назвав подію "найсерйознішим злочином ІД проти спадщини Пальміри". За його словами, для захисту статуї від військових дій її покрили металевими пластинами і мішками з піском, проте "ми не могли уявити, що ІД прийде в місто, щоб знищити його".

Бойовики, у свою чергу, заявили, що статуї конфісковано у контрабандиста, який намагався вивезти їх з міста.

Вапнякову статую вагою близько 15 тонн знайшли у 1977 році польські археологи у храмі аль-Лат, присвяченому давньоарабській богині неба і дощу.

Руїни древніх споруд Пальміри визнані ЮНЕСКО пам'ятником Всесвітньої спадщини. Прихильники ІД кілька разів наводили докази, що пам'ятники культури залишаються у недоторканому вигляді. Наприкінці травня опублікували фотографії, раніше - відеозапис.

"Ісламська держава" (раніше "Ісламська Держава") - радикальна організація, створена у 2006 році в Іраку шляхом злиття ряду екстремістських угруповань під егідою місцевого відділення "Аль-Каїди". З 2013 року угруповання розірвало відносини з "Аль-Каїдою" і самостійно долучилося у громадянську війну в Сирії. Влітку 2014 року ІД встановило контроль над значними територіями Сирії та Іраку, а також проголосило там халіфат зі столицею в Мосулі. США, які очолюють міжнародну коаліцію проти ісламістів, 8 серпня почали військові дії проти екстремістів в Іраку. У вересні вони розпочали завдання повітряних ударів по цілях ІД у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram