ГоловнаСвіт

Китай відмовився змінювати модель управління Гонконгом

Число учасників протестної акції на вулицях Гонконгу знову почало зростати

Китай відмовився змінювати модель управління Гонконгом
Ли Кэцян
Фото: EPA/UPG

Китай не буде змінювати модель управління Гонконгом.

Про це 10 жовтня заявив прем'єр Державної ради КНР Лі Кецян під час візиту до Німеччини, повідомляє агентство Рейтер

За його словами, уряд адміністративного району зможе забезпечити жителям "соціальну стабільність".

"Центральний уряд Китаю в управлінні Гонконгом завжди керувався принципом "одна країна, дві системи". Як ми переконалися на практиці, ця політика не змінювалася і жодних перетворень не передбачається", - заявив Лі Кецян на спільній з канцлером ФРН Ангелою Меркель прес-конференції.

За його словами, "у процвітанні та стабільності Гонконгу зацікавлений не тільки Китай, а й мешканці адміністративного району". При цьому прем'єр додав, що Пекін буде захищати законні інтереси всіх іноземних інвесторів у Гонконгу.

У суботу, 11 жовтня, число учасників протестного руху Occupy Central на вулицях Гонконгу знову почало зростати після того, як у п'ятницю адміністрація міста відмовилася від переговорів з протестувальниками.

Маніфестанти проводять сидячі протести в трьох частинах міста, блокуючи важливі ділянки вулиць і перехрестя. Молоді люди готуються до тривалої облоги.

Читайте: Гонконг. Тест на витривалість

Демонстрації в Гонконгу почалися 26 вересня. Тоді на вулиці міста вийшли близько 80 тисяч людей, переважно студенти, з вимогою самостійно обирати місцеву владу. У Пекіні погодилися піти на поступки і пообіцяли, що Гонконг отримає таку можливість 2017 року. При цьому уряд висунув умову, що всі кандидати, за яких жителі Гонконгу зможуть віддати свої голоси, будуть попередньо схвалені вибірниками з Китаю.

У Гонконгу із цим не згодні і виступають за повну демократизацію голосування. Крім того, протестувальники вимагали відставки голови уряду Гонконгу Ляна Чженьіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram