ГоловнаСвіт

Мін'юст РФ вимагає закрити правозахисну організацію "Меморіал"

Претензії російської влади мають формальний характер

 Мін'юст РФ вимагає закрити правозахисну організацію "Меморіал"
логотип Мемориала

Мін'юст Росії звернувся до Верховного Суду РФ з вимогою заборонити правозахисну організацію з 25-річною історією "Меморіал", повідомляють РИА Новости.

Позов було подано 24 вересня, перші слухання призначено на 13 листопада.

Керівник "Меморіалу" Олег Орлов пояснив виданню Slon.ru, що чиновники висувають до організації претензії формального характеру. Зауваження Мін'юсту стосуються статуту організації, юридичного оформлення регіональних відділень.

Сьогодні ж на російському телеканалі НТВ (входить до групи Газпром-Медіа) вийшов сюжет про "Меморіал", у якому організацію звинувачували у допомозі терористам у Узбекистані. "Новина НТВ містить суцільну брехню від початку і до кінця", - коментує сюжет Орлов.

Організацію "Меморіал" було створено в 1989 році для збереження пам'яті про жертви політичних репресій у Росії. Сьогодні діяльність організації набагато ширша і тематично, і географічно. Крім РФ, вона працює у Білорусі, Німеччині, Італії, Франції, Казахстані, Латвії та Україні.

В Україні в "Меморіал" входять сім правозахисних організацій: однойменні організації в Донецьку, Маріуполі, Миколаєві та Одесі, львівська організація "Пошук" та Харківська правозахисна група.

Нагадаємо, вчора "Меморіал" визнав українську льотчицю Надію Савченко політичною ув'язненою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram