ГоловнаСвіт

Польща може відмовитися від французького озброєння в разі постачання "Містралів" у Росію

Польща критично ставиться до угоди між Росією і Францією

Польща може відмовитися від французького озброєння в разі постачання "Містралів" у Росію

Польща погрожує не вибрати французьких постачальників, щоб укласти контракт на створення протиракетного щита, що може трапитися, якщо Франція не відмовиться від постачання військових кораблів типу "Містраль" у Росію.

Про це заявив міністр оборони Польщі Томаш Семоняк в інтерв'ю газеті Rzeczpospolita, повідомляє Deutsche Welle.

"Я не можу приховати той факт, що "Містраль" не допомагає нам ухвалити позитивне рішення щодо французьких постачальників протиракетного щита", - заявив міністр.

За його словами, Польща критично ставиться до угоди між Росією і Францією.

"Я не хочу грати роль того, хто визначає умови для Франції. Я впевнений, що Франція ухвалить мудре і відповідальне рішення, знаючи, що вона є членом НАТО, і знаючи думки інших союзників", - підкреслив він.

Як повідомляє видання, в червні французька Thales, що спеціалізується на озброєнні, і її американський конкурент Raytheon вийшли у фінал польського тендера на створення нової системи протиракетної оборони.

Контракт оцінюють у 5,8 млрд євро, а роботи мають виконати за десять років, повідомляє агентство AFP.

Thales і французько-італійська фірма MBDA в тендері співпрацюють з польським оборонним консорціумом Polska Grupa Zbrojeniowa PGZ, тоді як Raytheon пропонує свої ракети типу Patriot.

Раніше президент Франції Франсуа Олланд повідомив про рішення призупинити постачання Росії першого вертольотоносця "Містраль" на тлі посилення російської агресії в Україні. Згодом французький лідер заявив, що остаточне рішення про постачання "Містралів" Росії ухвалять наприкінці жовтня і залежатиме воно від розвитку ситуації в Україні.

11 вересня США підтримали ідею викупу НАТО контракту на поставку французьких вертольотоносців класу "Містраль", щоб не допустити їхньої передачі Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram